Avalik pöördumine Paide linnavalitsusele Wabalinna maja tegevuse jätkamiseks

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riho Sibul Wabalinna maja
Riho Sibul Wabalinna maja Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Paides Tallinna tänaval asub üks eriline maja, mis on oma mitmekülgse tegevusega pälvinud Paide käekäigust hoolivate linnakodanike positiivse tähelepanu ning on oma atmosfäärilt unikaalne kogu Eestis. 

See on paik, mis on teada-tuntud ka väljaspool Järvamaad elavate loome- ja kultuuriinimeste hulgas ja seetõttu on oluliseks märgiks muidu identiteedikriisis vaevlevale Paidele. See on koht, mida on aastate jooksul külastanud rahvusvaheliselt tuntud helilooja Arvo Pärt, Eesti Vabariigi presidendid Toomas-Hendrik Ilves ning Kersti Kaljulaid, erinevate riikide suursaadikud ning paljud teised Paide linnale olulised külalised.

Tallinna 11 maja on olnud kohtumis ja tegevuspaigaks erinevatele vabaühendustele, mittetulundusühingutele ning Arvamusfestivali korraldajatele.Seal on toimunud hulganisti nii rahvusvaheliste kui tuntud Eesti muusikute nagu Vaiko Eplik, Lenna Kuurmaa, Jaan Pehk, Silver Sepp, Mari Kalkun, Mari Pokinen, Riho Sibul, Robert Jürjendal jpt. suurepäraseid kontserte, mida on külastanud arvukas publik üle Eesti. Tallinna 11 hoones on korraldatud erineva suunitlusega töötubasid, koolitusi ja näituseid. Kõnealuses majas on arutletud ja tegutsetud Paide vanalinna nimel ning kuni selle aasta juunikuuni tegutses seal tõelisi maitseelamusi pakkunud hubane Wabakohvik.

See eriline paik on Wabalinna maja, mis veel sel aastal on sunnitud erinevatel põhjustel( olulisemad neist sihtasutuse Wittenstein eestvedamisel Tallinna 9 / 11 hoonetesse planeeritud Järvamaa muuseum ja 19. sajandi tegevuskeskus ning Wabalinna maja muudatusi vajav arengustrateegia) oma tegevuse lõpetama. Pöördumise allkirjastanud kodanike arvates tuleb oma lugu ja märgilisust otsivas Paide linnas leida koht nii muuseumile-tegevuskeskusele kui ka juba oma olemasolu vajalikkust mitmes plaanis tõestanud Wabalinna majale. 

Me ei pea õigeks käitumisviisi, kus muuseumi projekti raames on Paide linnavalitsus jätnud tähelepanuta Wabalinna maja tuleviku ja pole antud küsimuses puudutatud osapooltega algatanud avalikku diskussiooni.

Samuti ei hinda allakirjutanud käitumisviisi, kus uue loomise tuhinas lõhutakse suuresti läbi kodanikualgatuse tekkinud oluline märk kogu Paide linna ja Järvamaa jaoks. Soovime linna mainekujunduse huvides veenduda plaanitud muuseumi ning tegevuskeskuse idees ja teostuse heas kvaliteedis.

Pöördumise allkirjastanud kodanikud leiavad, et vajalik on luua erinevate poolte osalusel lahendus, mis arvestaks muuseumi vajadusi, ent võimaldaks Wabalinna majal jätkata tegevust Tallinna 11 hoones. Mööname, et kultuuri- ja kokkusaamiskohana oluliseks saanud Wabalinna maja tegevus vajab senisest selgemat tegevusplaani ja kontseptsiooni ning oleme valmis sellesse oma energiat, teadmisi ja oskusi panustama.

 
Lugupidamisega,
Anna Andersen - linnakodanik; 
Andres Pleesi - linnakodanik; 
Alo Aasma - linnakodanik;
Argo Loo - linnakodanik; 
Bert Järvet - muusik; 
Bjorn Andersen - linnakodanik;
Diana Kaasik - linnakodanik; 
Egon Oraste - linnakodanik; 
Epp Aasma - linnakodanik;
Erki Reim - muusik; 
Gert Pajuväli - muusik; 
Heilika Nugis - linnakodanik;
Helena Mägi - linnakodanik; 
Jaan Pehk - muusik; 
Johanna Piir - linnakodanik;
Kaido Kirikmäe - muusik & kultuurikorraldaja; 
Kaili Kask - Voronja galerii asutaja & galerist;
Karen Klandorf - linnakodanik; 
Keiu Tulev - linnakodanik; 
Kenneth Kaasik - linnakodanik;
Klaire Sillar - linnakodanik; 
Lilian Hiob - kultuurikorraldaja; 
Leho Rubis - kunstnik & muusik;
Madis Aesma - muusik; 
Madis Kirss - muusik; 
Maiken Alandi - linnakodanik;
Maiko Kesküla - linnakodanik; 
Maimo Sillar - linnakodanik; 
Maiu Lauring - Arvamusfestival;
Marek Alandi - linnakodanik; 
Mari Kalkun - muusik; 
Marko Haug - linnakodanik;
Meelis Pilipenko - linnakodanik; 
Mehirt Emmus - linnakodanik; 
Mihkel Kirss - muusik;
Märt-Matis Lill - Eesti Heliloojate Liidu esimees; 
Piret Kanne - linnakodanik;
Priit Jõesaar - linnakodanik; 
Raul Oreškin - Voronja galerii asutaja & galerist;
Robert Jürjendal - helilooja & kitarrist; 
Reelika Hints - linnakodanik;
Simkah Kaasik - linnakodanik; 
Silver Sepp - muusik; 
Tarmo Hints - linnakodanik;
Tiit Kanne - linnakodanik; 
Tiiu Kiik - linnakodanik; 
Triin Peet - linnakodanik;
Triinu Oraste - linnakodanik; 
Vaiko Eplik - muusik; 
Valdur Mikita - kirjanik & semiootik

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles