Doonoritelgid ootavad järvakate verd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonoriveri.
Doonoriveri. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees
  • Eriti suur nõudlus on kõigi veregruppide reesusnegatiivsele verele.
  • Igast vereloovutusest saab abi vähemalt kolm patsienti.

Doonoritelkide suvetuur peatub 24. ja 25. juulil Paides. Mõlemal päeval saab Muusika- ja Teatrimaja juures verd loovutada kell 12-18.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse doonorluse arendusjuht Ülo Lomp rääkis, et viimasel ajal on haiglates eriti suur nõudlus kõigi veregruppide reesusnegatiivsele verele. Kiirete suvekuude tõttu vajavad siiski ka kõikide teiste veregruppide varud täiendamist ning lisaks püsidoonoritele on oodatud ka esmaloovutajad.

«Kõik terved ja abivalmis Kesk-Eesti inimesed on Paidesse väga oodatud!» ütles Lomp.

Sellel suvel on doonoritelke juba külastanud üle tuhande heategija. Doonoritelkidega on kogutud ligi 480 liitri verd, millega on aidatud paljusid abivajajaid.

Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud inimene, kes kaalub vähemalt 50 kilogrammi ning on vanuses 18–60 eluaastat.

Igast vereloovutusest saab abi vähemalt kolm patsienti. Kõige sagedamini vajavad doonorverd vähihaiged, sünnitajad ja imikud ning raskete operatsioonide patsiendid, aga ka aneemia, verejooksu, raske trauma ja mitmete teiste haiguste põdejad. Eesti haiglates tehakse aastas vereülekandeid ligi 15 000 patsiendile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles