Talupäevad tulevad juubeli väärilised

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäneda
Jäneda Foto: Andrus Eesmaa /Järva Teataja

Eeloleval nädalavahetusel peetakse Jänedal 20. korda talupäevi, kus peakorraldaja Aini Sildvee ütlust mööda on kavas rohkesti uut ja huvitavat.

«Esimest korda annab nõu Eesti jahimeeste selts, saab vaadata ja uurida, kes on tiibeti mastif, proovisõitu teha Honda uute autodega, veiselihaakadeemia ootab uusi tudengeid teadmisi ammutama ja meisterkokkade valmistatut degusteerima, kohal on kulinaaria instituudi peakokad eesotsas Dimitri Demjanoviga ja grillimist demonstreerib Lõuna-Ameerikast pärit argentiina restorani peakokk Pepe,» loetles ta.


Laadalised saavad uudistada ka põnevate põllumajandusmasinate tööd. «Piibe maantee ääres esitleb Dotnuvos Projektai Eesti esindus nelja roomikuga traktorit, mis põllu otsas ringi keerates  nii-öelda ei kaeva maad ega libise märjal pinnasel, Sampo Grupp esitleb aga otsekülvikut koos starterväetise seadmega,» selgitas Sildvee.


Traktorite kiirendusvõistlusel ajab CASE IH CVX traktorit mäkke Läti kahekordne tšempion Einars Krisjanis. Murutraktorite kross selgitab välja mehe, kes suudab etteantud aja jooksul kõige rohkem ringe läbida.
Tavakohaselt kuulutab Eestimaa talupidajate keskliit välja aasta parima talu ja parima talumetsamajandaja.
Talupidajate keskliidu peadirektori Kaul Nurme ütlust mööda peetakse tänavune kõnekoda eelmistest erinevalt ning oma mõtteid Eesti talu tulevikust võivad väljendada kõik ETKLi liikmed ja külalised. Uus on ka kõnekoja asukoht, milleks on Pullitalliteater.


Pullitalliteatris näeb ka Lasva näitetrupi maateemalist lühietendust «Sõit», Võru taluliit  kannab ette aga judoetenduse «Talupidamine judokate moodi».
Laupäeval saab aga metsaalal kõmpidega kõndida ja kaasa elada talunike raiemeistrivõistlustele, pühapäeval uudistada nelja roomikuga traktorite tööd, tutvuda tiibeti mastifitega ning teha puutöömeistrite õpetuste järgi laastukorve ja puunõusid. Mõlemal päeval on näitusel väljas tõuloomad ning põllumajandus-kaubanduskoda tutvustab lihafestivali nime all veise- ja lambalihast toite.


Aini Sildvee kinnitas, et ka silmailu ja kuulamisrõõmu jagub mõlemal talupäeval küllaga. «Esinevad rahvatantsukollektiiv «Mõisapiigad», ansambel «Kurvits ja Krall» ja kõhutantsijad. Laupäeva õhtul on aga nii osalejad kui ka külalised kutsutud Musta Täku Talli simmanile koos ansambliga Vanaviisi,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles