Miks vältida kuumal ajal pudelivett?

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pudelivesi
Pudelivesi Foto: Panther Media/Scanpix

Kuumal ajal on vee joomine väga oluline, kuid viimaste uuringute valguses sisaldab 90% pudelivett mikroplastikut ning seda on umbes kaks korda rohkem kui kraanivees.

 

Kõige halvem lahendus on osta pudelivett ja jätta see päikese kätte, kuna lisaks mikroplastikule  lekib plastpudelist kuuma käes oluliselt rohkem kemikaale kui külmas. Parim viis vee hoidmiseks on kraanivee kaasa võtmine klaasist või terasest pudelis.

Arengukoostöö Ümarlaua kommunikatsioonijuht Katrin Pärgmäe sõnul otsustas uuringute avalikustamise järgselt Maailma Terviseorganisatsioon käivitada uurimise mikroplastiku võimalikest ohtudest pudelivees. “Kõige suurem plastosakeste kogus oli Nestlé vees, kus oli lausa 10 000 osakest ühe liitri vee kohta. Hetkel arvatakse, et mikroplastik satub pudelivette nii pudeldamise käigus kui lekib sinna ka hiljem plasttaara küljest. Teame juba praegu plastiku võimalikke mõjusid tervisele ja kuna Maailma Terviseorganisatsioonil võtab uue uuringu läbi viimine omajagu aega, saab iga inimene kuumade ilmadega terviseriske ennetada ja kraanivett juua,” lisas Pärgmäe.

Kuidas tarbida suviseid värskendavaid jooke tervislikult ja keskkonnasõbralikult?

·         Joo kraanivett. Kui kraanivee maitse ei meeldi,  lisa vette puuvilju või maitsetaimi, tulemus on maitsev ja tervislik. Proovida võib maasikaid, sidrunit ja muid puuvilju, värskendav on ka piparmünti või kurgivesi.

·         Osta klaasist või terasest taaskasutatav pudel – valik on lai, kujundused trendikad ja roostevaba pudel kestab aastakümneid. Nii saad jaheda vee kaasa võtta ilma enda tervist ja keskkonda saastamata. Kui peres ei ole väikeseid lapsi, on kõige odavam osta üks klaaspudelis mahl ja seda pudelit korduvalt kasutada. Taaskasutatavad plastmassist spordipudelid ei ole hea lahendus, nendest lekib samuti nii kemikaale kui mikroplasti.

·         Suhkur on halb nii taljele kui keskkonnale. Kõige keskkonnavaenulikum osa limonaadist on roosuhkur, kuna selle valmistamiseks läheb palju vett ja reostatakse keskkonda. Kui soovid magusamat jooki, tee morssi kraaniveest koos suhkruvaba mahlaga. Joogi magustajana võib kasutada ka kodumaist mett, peedisuhkrut või õiglase kaubanduse suhkrut.

·         Tera soola – väga kuuma ilmaga võib veele lisada mõned terad meresoola, see aitab kehal vett paremini kasutada ja hoida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles