Koopiaravim pakub üldiselt odavamat asendust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti apteekrite liidu juht ja Paide Vee tänava apteegi proviisor-juhataja näitab vererõhku alandava toimega originaalravimit Norvasc, millele leidub üle kümne koopiaravimi.
Eesti apteekrite liidu juht ja Paide Vee tänava apteegi proviisor-juhataja näitab vererõhku alandava toimega originaalravimit Norvasc, millele leidub üle kümne koopiaravimi. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Eesti apteekrite liidu juhi ja Paide Vee tänava apteegi proviisori-juhataja Kai Kimmeli selgitusel leidub paljudele originaalravimitele sama toimeainega analoog- ehk koopia- või geneerilisi ravimeid, mida on apteeker kohustatud kliendile soovitama.

Kai Kimmel ütles, et alates 2003. aastast on arstidel kohustus kirjutada patsiendile toimeainepõhine retsept. Seega saab klient apteegis valida ühe originaalravimi ja isegi üle kümne selle koopia vahel.
 

Geneerilised ehk koopiaravimid

• Geneeriline ravim on originaalravimiga sama toimeainet sisaldav arstirohi, mis jõuab turule pärast originaalravimi patendikaitse lõppemist (u 6–20 aasta pärast), kui sama toimeainega ravimit võivad valmistada ka teised ravimitootjad.
• Koopiaravimite tootja peab tõestama, et ravim sisaldab võrreldes originaalravimiga sama toimeainet, mis on organismi samal hulgal omastatav ehk bioekvivalentne.
• Geneeriline ravim võib originaalist erineda abiainete ja tootmisprotsessi poolest.
• Geneerilised ravimid on odavamad, sest nende ravimite hind ei sisalda ravimite väljatöötamiseks ja uuringuteks kulunud summasid ning originaalravimi patendiaja lõppedes hakkab sama toimeainega ravimit tootma enamasti mitu konkureerivat ravimifirmat.
Allikas: ravimitootjate liit,
http://www.rtl.ee/geneeriline-ravim

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles