Kombain lõikas vilja 29kraadises pakases

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Kuigi väljas oli käre pakane ja suured lumehanged, pidi Endel Kanter pool sajandit tagasi keset talve ikkagi kombainiga põllule sõitma, sest viljalõikus võis siis lõppeda isegi märtsis.

1951. aasta 16. august oli 19aastase Endel Kanteri elus väga tähtis päev: ta sõitis Ühisjõu kolhoosi põllule kombainiga S4 vilja võtma.
Sellist imelooma nagu kombain polnud enamik inimesi tollal näinud, seetõttu oli põlluäär rahvast täis. Isegi ajalehest Komsomolskaja Pravda olid ajakirjanik ja fotograaf kohal jäädvustamas ajaloolist hetke, kuidas Tapa rajoonis esimene kombain vilja lõikab.
Kolhoosikorra algusaastatel polnud kombaineri elu siiski mingi meelakkumine, sest augustis alanud viljakoristus venis rasketel aastatel kuni lume tulekuni välja, kõige hiljem on kombain puhkusele pääsenud naistepäeval, 8. märtsil.

1951. aastal saadud kombaineritunnistus on Kanteril taskus ka praegu, kui ta oma Doniga sügisel ringi sõidab.
79aastane Kanter, kes näeb oma east palju noorem välja, kurdab, et keha ei taha enam nii hästi painduda kui nooruspõlves. See on kombaineri elukutse juures oluline omadus, sest kui midagi puruks läheb, siis ikka niisuguses kohas, kuhu annab pugeda.
Nüüd ongi Kanteril alati kaasas abimees, kes, mutrivõti käes, on valmis kombaini sisemusse sukelduma.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles