Jõuluks helisevad Järva-Jaanis jälle kirikukellad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järva-Jaani koguduse õpetaja Katrin-Helena Melder
Järva-Jaani koguduse õpetaja Katrin-Helena Melder Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Kiriku tornikellade helinat pole järvajaanilased ammu kuulnud, sest kellad on katki ja nende tuhmi häält pole torniluukide tagant kuulda. Tänavu jõuluajal peaks sealkandis taas kirikukellade helinat kostma.

Järva-Jaani Ristija Johannese kirik peaks tänavu advendiajal kätte saama kaks uut kirikukella, mis vahetavad välja praegu tornis rippuva unikaalse 15. sajandist pärineva tornikella ja väiksema asenduskella, mis pole tornis helistamiseks mõeldudki.
Uued tornikellad valmivad küll Saksamaal, aga nende kujunduse teevad järvajaanilased. Suuremat kella hakkavad kaunistama rukkililled ja eestikeelne piiblitekst. «Teksti mõte on, et kellahelin kostaks üle maa ja kõlaks Jumala auks,» sõnas Melder.
Väike tornikell saab kiriku järgi nime Johannes ja hakkab kandma Ristija Johannese reljeefi.
Kirikukellade projekti kogumaksumus on 53 551 eurot, PRIA toetab ettevõtmist 47 601 euroga. Melderi ütlust mööda on ka omaosalusest suurem osa koos, puudu on veel umbes 2000 eurot. Suurim toetaja on Järva-Jaani vallavalitsus, aga annetanud on ka kohalikud ettevõtjad ja eraisikud. «Isegi õpilased on oma taskurahast annetanud, see annab väga sooja tunde ja näitab, et kirikukell on inimestele oluline,» ütles Melder.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles