Päinurme eriinternaatkooli tulevik on ebaselge

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päinurme internaatkooli juht Eevi Tüüna (vasakul) tutvustab endisele haridus- ja teadusminister Tõnis Lukasele kooli. Minister kinnitas Tüünale, et kool saab uue maja.
Päinurme internaatkooli juht Eevi Tüüna (vasakul) tutvustab endisele haridus- ja teadusminister Tõnis Lukasele kooli. Minister kinnitas Tüünale, et kool saab uue maja. Foto: Ants Leppoja

Päinurme internaatkoolis on 60 õpilast, kuid haridusministeeriumi hinnangul vajab ainult neljandik nendest lastest seda kooli meditsiinilistel põhjustel, kõik ülejäänud saaksid hakkama tavakoolis, kirjutab ERR Uudised.

Haridusminister Jaak Aaviksoo arvates on Eestis liiga palju hariduslike erivajadustega laste koole, sest sinna suunatakse lapsi liiga kergekäeliselt. 25-s riigile kuuluvas internaatkoolis õpib üle 900 lapse, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Päinurme internaatkool on ühes majas tegutsenud 40 aastat ning selle ajaga on kool ja külakogukond kokku kasvanud.

"Siin võiks rahulikult ka järgmised 40 aastat internaatkool olla. Muidugi ta võiks veel suuremaks kasvada - miks mitte ei võiks siin olla tervet Kesk-Eestit hõlmav internaatkool?" rääkis Päinurme Internaatkooli hoolekogu esimees, Koigi vallavanem Kristjan Kõljalg.

Päinurme kooli tulevik näis veel hiljuti üsna roosiline ja 6. septembril oli plaanis sõlmida leping uue tööõpetuse maja projekteerimiseks, kuid siis tuli ootamatu tagasilöök.

"Hetkel oleme me hanke võitjaga pikendanud lepingu sõlmimise aega oktoobri keskpaigani.
Riigihange on Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsi poolt korraldatud, praegu me ootame haridus-teadusministeeriumi poolt kooskõlastust," rääkis Päinurme internaatkooli direktor Eevi Tüüna.

Koolijuhile on ministeeriumist mõista antud, et Päinurme kool võidakse koguni kinni panna. Haridusminister Jaak Aaviksoo on mitmel nõupidamisel rääkinud, et erikoolidesse suunatakse lapsi liiga kergekäeliselt. Päinurmes õpib ministri sõnul ainult 12 last, kes vajavad seda kooli meditsiinilistel põhjustel, kõik ülejäänud saaksid hakkama tavakoolis.

"Päinurme kooli satuvad õpilased Järva maakonna nõustamiskomisjoni otsuse alusel ja lapsevanema avalduse alusel, ja kõik need lapsed, kes tavakoolides, oma kodulähedastes koolides hakkama saavad, on kindlasti seal juba õppimas," ütles Eevi Tüüna, kelle sõnul pole tal põhjust komisjoni töös kahelda.

Aaviksoo ütles hiljutisel kohtumisel Järvamaa koolijuhtidega, et ministeerium vaatab läbi hariduslike erivajadustega laste koolide võrgu, sest Eesti peab koos arenenud riikidega liikuma selles suunas, et lapsed, kes tuleksid toime tavakoolis, õpiksid seal ka siis, kui nende vaimsed võimed on alla keskmise.

"Aga kindlasti jäävad ka need lapsed, kelle jaoks on erikoolid vajalikud, ja need erikoolid peaksid olema riiklikul ülalpidamisel. Kas neid jääb alles 25 või mõnevõrra vähem, on täna vara öelda, sest niisugust plaani ei ole. Ma olen palunud haridusministeeriumil niisuguse revisjoni teha, et teha selgeks, paljude koolide järele meil tegelik vajadus on," rääkis Aaviksoo.

Minister lisas lootusrikkalt, et kui Päinurme kool otsustatakse alles jätta, tuleb ka kooli kõik hooned korda teha.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles