Paides algasid linna 720. sünnipäeva pidustused

Merit Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Paide Linnavalitsus

Eile õhtul tehti algust Paide linna 720. sünnipäeva pidustustega, mis kulmineeruvad eeloleval laupäeval juubelikontserdiga Paide spordihallis.

Et Paide sai linnaõigused juba 1291. aastal, sai selgeks alles 80 aastat tagasi, mil ajaloolane Paul Johansen leidis selle kohta kinnitust Rootsi riigiarhiivist, vahendasid ERRi teleuudised.
"Seal on ka algne dateering - 30. september 1291. Tegemist on sellise dokumendiga, mille järgi ordu andis Riiast välja Paide linnale linnaõiguste privileegid," rääkis ühenduse Weissenstein juhatuse esimees Rainer Eidemiller.


Vanasti oli Paide puumajadega ja mõne uhke kiviehitisega väikelinn. Paljud Paidele iseloomulikud puumajad lammutati aga 1970. aastatel. Nüüd on ärksamad paidelased ja ka linnajuhid aru saanud, et kõik mis alles, väärib säilitamist.
"Kui me vaatame vanalinna, siis võiks julgemalt ka sinna tuua väikseid kauplusi ja kohvikuid. Et tuua elu ja inimestele vajalikku teenust rohkem vanalinna," rääkis Paide linnapea Kaido Ivask.
Eile õhtul tehti Paide raekojas algust laupäevani kestvate sünnipäevapidustustega, mil tunnustatakse kõige väärikamaid linnakodanikke ja esitletakse Paidega seotud loojate loomingut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles