Äike ajas doonorid telkidest tuppa

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna ja homme kella 12-18 ootab Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus Paide Muusika- ja Teatrimaja juurde verd loovutama.

Paide Muusika- ja Teatrimaja ees asuvad suured kollased telgid tõmbasid täna nii mõnegi mööduja tähelepanu, kuid vereloovutamine toimus äikeseohu tõttu hoopis muusika- ja teatrimaja kammersaalis.

Kaire (43) oli verd loovutamas juba 15. korda. «Mu elukaasasel oli kunagi tervisega probleeme, talle tehti vereülekannet. Siis ma nägin, et sellest on kasu,» põhjendas naine otsust doonoriks hakata. Kaire sõnul tekitab vere andmine alati hea tunde. "Tuleb ainult loota, et veri sobib ja sellest on abi," lisas ta.

Kustas (23) loovutas verd neljandat korda. «Hea tunne on teisi inimesi aidata, tunda et olen panuse andnud.»

Verekeskuse doonorluse arendusjuht ja ürituse koordinaator Ülo Lombi ütlust mööda on ettevõtmise tähtsaim eesmärk vere kogumine abivajajate tarbeks, telkidetuuri teine tähtis ülesanne on doonorluse propageerimine.

Doonoritelkide hüüdlause "Ka doonor on riigikaitsja" tähendab Lombi ütlust mööda seda, et riik on eelkõige inimesed ning inimesed vajavad kaitset igapäevaselt. "Iga päev tehakse haiglates keerukaid operatsioone, kahjuks kuuleme tihti ka liikluses vigasaanutest - ilma doonorivereta ei oleks võimalik neid inimesi aidata."

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kaasa tuleb kindlasti võtta isikut tõendav dokument.

Projekt saab teoks tänu koostööle Päästeameti, Kaitseväe, Sotsiaalministeeriumi, Kaitseministeeriumi, Politsei- ja Piirivalveameti, maa- ja linnavalitsuste, Maanteeameti, Kaitseväe Värbamiskeskuse, Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste, Kaitseliidu ja Eesti Punase Ristiga.

2017. aastal loovutasid 31 734 doonorit 55 057 korral verd. Nende loovutuste toel kanti haiglates üle 68 676 doosi verekomponente kokku 14 495 patsiendile. Iga loovutatud veredoos aitab kolme-nelja patsienti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles