Välismaa kütid ei tohi enam linde koolituseta lasta

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanede küttimiseks peavad välismaalased edaspidi koolituse läbima.
Hanede küttimiseks peavad välismaalased edaspidi koolituse läbima. Foto: Marko Saarm / Sakala

Järgmisel nädalal jõustub jahiseaduse muudatus, mille alusel peavad kõik Eestisse veelinde jahtima tulevad külalisjahimehed läbima spetsiaalse koolituse. Selle eesmärk on vältida eelnevatel aastatel probleemiks olnud lindude massilist küttimist.

Eesti Jahimeeste Selts (EJS) hakkas nüüd ette valmistama koolitajaid, kes omakorda hakkavad õpetama välismaiseid linnujahimehi. Jahikorraldajatele tutvustati koolitusel jahiseaduse muudatust, eesti jahinduse hea tava rakendamist ning ornitoloog Kaarel Rohti poolt eelmise jahihooaja põhjal läbi viidud linnujahi uuringut. Väljaõppel hinnati koolitajate pädevust ning väljastati vastav tunnistus.

«Esimese veelinnualase koolituse läbisid jahikorraldajad, kes on loodust väga hästi tundvad spetsialistid,» sõnas EJS-i tegevjuht Tõnis Korts. «Kõik on olnud väga head praktikud ja meil on igati alus arvata, et veelinnujahid viiakse ka edaspidi korrektselt läbi.»

Riigikogu võttis 13. juunil vastu jahiseaduse muudatuse, millega muudeti veelinnujahi külalistele kohustuslikuks koolituse läbimine. Koolituse eesmärk on tagada, et välisjahimehed järgiksid Eesti jahinduse hea tava ning väldiksid väidetavat massilist küttimist.

Jahiseaduse muudatuse sisseviimise vajadus tuli esile seoses ornitoloogiaühingu 20. oktoobril algatatud kollektiivse pöördumisega veelindude väidetava massilise küttimise lõpetamiseks. Seadusemuudatus sündis koostöös jahimeeste seltsi, ornitoloogiaühingu ja keskkonnaministeeriumiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles