Väinjärv võõrustas kalamehi peamiselt särgedega

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Kala läks püüdma 15 kalastajat
  • Järv andis kala napilt välja
  • Suurim püütud kala kaalus 1,2 kilogrammi

Väinjärve veepeol täna hommikul aset leidnud kalapüügivõistlusel oli suurim järvest välja tõmmatud kala 1,2-kilogrammine linask, kuid üldvõitja noppis tiitli põhiliselt väikseid särgi püüdes.

Võistluste üldvõidu võttist paidelane Valeri Sirotin, kes on varemgi Väinjärve võistupüüke võitnud, kuid viimastel aastatel on esikohast ikka veidi puudu jäänud.

Seekord läks Sirotin kindlalt koguse peale välja. "Suurt kala püüdma minnes kulub aega palju ja nii võita ei saa," paljastas ta oma taktika. Järvel oli ta paadiga, kuid väga ringi ei aerutanud ja paremat kalakohta ei otsinud, sest seegi oleks liialt püügiaega ära napsanud.

Sirotin nentis, et Väinjärv pole enam kaugeltki tema lemmikkalapüügikohti, sest järvest on kala raske kätte saada. "Mäletan, et omal ajal sai siit ikka selliseid labidaid välja tõmmatud. Ühe Väinjärve kalapüügivõistluse võitsin ligi 12 kilogrammi kalaga. Sump oli lõpuks nii raske, et ei jaksanud üleski vinnata," meenutas ta.

"Kinkisin särjed ühele kohalikule naisele ära. Ta ütles, et viib need oma hanedele," rääkis Valeri Sirotin.

Seekord andis talle võistluse võidu 3655 grammi püütud kala, millest suurem osa olid särjed. "Kinkisin need ühele kohalikule naisele ära. Ta ütles, et viib need oma hanedele," rääkis Sirotin.

Seekord järvest kõige suurema kala välja püüdnud kohalik Ervita mees Ants Rääk sõnas, et tema väikest kala püüdma ei tulnud ja jahtiski ussikestega üksnes suurt kala. "Polnud see linask nii suur midagi. Minu tänavune suurim linask kaalus 3,1 kilogrammi ja püüdsin selle Sinijärvest," rääkis ta.

Linaskit ja teisi kalu püüab Rääk Väinjärvest päris tihti. "Siin ikka on kala, kuid järv on keeruline ja selle kättesaamiseks tuleb näha palju vaeva," tõdes ta.

Lisaks linaskile on Rääk Väinjärvest kätte saanudka haugi, latikat, ahvenat ja särge - kõik Eesti järvedes teada-tuntud kalaliigid.

Tänase saagi kinkis Rääk ära. "Mul neid kodus küll ja ega kalamehel olegi enam erilist kalaisu," põhjendas ta.

Võistukalapüügis osalenud ainus naine Viivi Liias Jõgevamaalt lasi kõik kalad järve tagasi. "Las nad kasvavad," sõnas ta hoolitsevalt. Kokku kaaluti tema sumbast 2505 grmmi kala, mis andis talle meeste konkurentsis üldarvestuses neljanda koha.

Võistlust korraldanud koerulane Jaak Tammik märkis, et kella seitsmest hommikul läks järvele võidu kala püüdma 15 osalejat. "Kõik tulid kenasti tagasi ka. Mõnel oli veidi rohkem kalaõnne, kuid üldiselt polnud Väinjärv täna kuigi helde," rääkis ta.

Tammik teadis öelda, et ega kala sooja ja päikest väga armasta ning poeb sügavamale peitu. "Õiged kalamehed tulid juba hommikul kella kuue ja seitsme ajal järvelt ära, mitte ei läinud püüdma," lausus ta naljatades. "Aga selline see võistluskord on. Tingimused on ju kõigile võrdsed," märkis ta.

Peale kalapüügi järvel said kõik kalamehed landiloopimises täpsust proovida ka kuival maal ning selles oli konkurentsitult parim kohalik kalamees Janno Nuggis.

TULEMUSED

Väinjärve kalapüügivõistluse parimad

I Valeri Sirotin 3655 grammi

II Janno Nuggis 2985 grammi

III Veljo Sarapuu 2875 grammi

IV Viivi Liias 2505 grammi

V Veiko Luts 2465 grammi

VI Tarmo Liias 1350 grammi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles