LNG käitlemine nõuab põhjalikku ohutusalast väljaõpet

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Gaas. LNG autod Tallinna sadamas.
Eesti Gaas. LNG autod Tallinna sadamas. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Eesti Gaasi müüginumbrid näitavad, et LNG ehk veeldatud maagaasi kasutamine on jõudsalt kasvuteel, mis nõuab teemaga seotud osapooltelt veelgi suuremat teadlikkust LNG korrektsest käitlemisest ning ohutusest. Selle tagamiseks korraldas Eesti Gaas LNG-alase treeningpäeva Päästeametile. 

 

“Harjutasime õppepäeva jooksul võimalikult reaalseid olukordi, et nii päästjatel kui ka veeldatud maagaasiga tööd tegevatel inimestel oleks selge arusaam ohutusest ning võimalike riskide ennetamisest. Teemadering hõlmas kogu LNG tarneketti – alates tootmisest, transpordist ja LNG treileri käitlemise protsessist kuni tegutsemiseni erinevatel võimalikel LNG avariijuhtumite korral,” ütles Eesti Gaasi tehnilise arengu juht Sergei Jefimov. “Eesti Gaasil on korraldatud 24h spetsialistide valmisolek ja komplekteeritud eraldi nn LNG avariitreiler, kus on olemas kõik eriolukorra lahendamiseks vajalikud seadmed ja varustus.”

Koolitus toimus Sisekaitseakadeemia Päästekolledži treeningpolügonis Väike-Maarjas ning sellest võtsid osa LNG transpordifirmade esindajad, Eesti Gaasi spetsialistid ning Päästeameti erinevate päästekomandode esindajad. Treeningpäeva ja koolituse viis läbi Eesti Gaas koostöös konsultandi Torbjörn Samuelssoniga ettevõttest Safedays Cryogenics Norrast.

“Seekordne koolitus toimus Kesk-Eesti päästekomandodele. Varem oleme sarnase treeningu teinud Harjumaa päästekomandodele ning eesmärk on LNG-teadmised viia järk-järgult kõigi komandoneni,” ütles Päästeameti valmisoleku talituse ekspert Ksenia Vihrina.

Koolitus toimus Sisekaitseakadeemia Päästekolledži treeningpolügonis Väike-Maarjas ning sellest võtsid osa LNG transpordifirmade esindajad, Eesti Gaasi spetsialistid ning Päästeameti erinevate päästekomandode esindajad.

LNG (liquefied natural gas) ehk veeldatud maagaas on puhas, värvitu ja lõhnatu vedelik, mis saadakse tavalise maagaasi jahutamisel umbes -160 kraadini. Veeldamise käigus gaasi maht väheneb 600 korda, mis võimaldab maagaasi efektiivselt transportida ja ladustada. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles