Paide noor manitseb keskväljakul heaperemehelikult käituma

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide keskväljaku ruumieksperiment.
Paide keskväljaku ruumieksperiment. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Paide linna noor ja keskväljaku ruumieksperimendi vabatahtlik Damaris Ly Tambla kirjutab uues Paide linnalehes keskväljaku ruumieksperimendist, selle plussidest ja varjupooltest. 

Kui Paides peeti esimest korda Arvamusfestivali, siis tuli meie kodulinna kui uus hingamine. Eestimaa rahvas kogunes Vallimäele kokku kaugelt ja lähedalt. Paide linnarahva on aga kokku toonud ruumieksperiment. Mis on aga teistmoodi ehedas ruumis võrreldes eelmise aastaga?

Koheselt võib märgata, et selle välimus on muutunud. Juurde on tulnud nii katusega välikontor, lava, mugavamad istumiskohad kui ka aktiivne asjade laenutus. Sel aastal on Ehe ruum kaasanud ka noored, kes seda igapäev kohapeal teevad.

Paide noortekeskuse ja Noorte Tugila alt on Eheda ruumi loomisele kaasa aidanud 5 noort: Helena Mägi, Kenzo Brauer, Ako Russak, Merily Aare ja siinkirjutaja. Tavaliselt on esimesed laenutajad kohal enne kui noored ise. Kõige rohkem saab aga aega veeta lastega - koos erinevaid mänge mängida, vestelda või joonistada asfaldile. Kenzo meelest ongi kõige toredam see, et linna lastel on võimalus tegeleda ja arendada loovust erinevate mängude ja tegevustega, mis ei ole seotud nutimaailmaga. Mängivad nii, nagu enne tehnoloogia arengut.

Kõige rohkem lapsi võib Ehedas ruumis kohata lastehommikutel. Linnarahvast koguneb rohkesti, kui kohapeal on kontsert, kohvik, mängu- või filmiõhtu.

Kõige rohkem lapsi võib Ehedas ruumis kohata lastehommikutel. Linnarahvast koguneb rohkesti, kui kohapeal on kontsert, kohvik, mängu- või filmiõhtu. Nendel päevadel on Eheda ruumi noortel käed jalad tööd täis, kuid samas on rõõmu, nalja ja naeru ka rohkem. Merily sõnul ei ole töö kuidagi keeruline või koormav, sest korraga saab tegeleda nii paljude asjadega ja aeg möödub lausa liiga kiiresti, kui nii tore on.

Muidugi igal heal asjal on oma varjukülg. Nimelt kui heasüdamlikult on jäetud asju linnarahvale hilisõhtuks kasutamiseks, siis tihti hommikul neid enam kusagilt ei leia või on need katki. Sama võib öelda õuemööbli kohta. Tihti leiab sealt hommikuti laiali vedelemas prügi, lõhutud asju või ära määritud istumisalasid. Helena Mägi kommenteeris: „Kurb, et peale päikeseloojangut kaob arusaamine, et tore on aega veeta vaid kohas, kus kõik vastutavad oma tarbimise ja tegude eest ning jätavad kõik samamoodi, kui see oli enne. Ühiseks heaoluks peaks igaüks ruumieksperimendis heaperemehelikult käituma ja seda väärtustama.“ Siiski leiavad kõik, et Ehedas ruumis on head rohkem. Mõnes mõttes on see koht ka miskit, mis Paides on alati puudu olnud. 17aastane Rauno Uusleer tõdes: „Ehe ruum on ainuke koht, kus saab lihtsalt sõpradega koos olles mõnusalt aega veeta.“ Aktiivselt Ehedas ruumis tegutsev Ako Russak lisas juurde: „See on ka ilus koht. Muidugi siis, kui see on puhas.“

Kui Paide kesklinn oleks vaid autodele ringteeks ning peale 18.00 ühtki hingelist tänaval ei kohtaks, oleks suvel siin väga nukker. Õnneks Keskväljakul on rahvast alati, nii varajastel hommikutundidel kui ka hilisõhtul. Kui linnarahvas jätkab selle hindamist, siis ei ole ühtki põhjust, miks see ei võiks saada traditsiooniks igal suvel!

Loe edasi Paide linnalehest siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles