EV100 suvine peonädal suubub Muinastulede öhe

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muinastulede öö Pärnu Keskrannas.
Muinastulede öö Pärnu Keskrannas. Foto: Mailiis Ollino

25. augustil toimub üle-eestiline Muinastulede öö, milles raames süttivad tuhanded lõkked on kulminatsiooniks EV100 suvisele peonädalale. Pere- ja sõpruskondade mereäärseid lõkkeid ning kogukondlikke Muinastulede öö lõkkeüritusi saab registreerida 25. augustini.

 

„EV100 suvine peonädal toob inimesed kokku toredatel ühissündmustel. 25. augustil on mõnus sumedas suveöös pere- või sõpruskonnana mereäärse lõkke ümber koguneda, et juubelisuve eredamaid elamusi omavahel jagada,“  leidis EV100 programmi juht Maarja-Liisa Soe.

Muinastulede öö eestvedaja Mairold Vaik märgib, et lõkete süütamine tähistab suvise aja lõppu, lähedaste kokku tulemist ning koju kutsumist. „Hoogne suvi hakkab selja taha jääma ning nüüd on õige hetk võtta aeg maha. Süüdates ning nähes lõkkeid üle Eesti saame kogeda omavahelisi sidemeid ja ühtsustunnet, mis soojendab ka eesootavatel pimedatel aegadel,“ lisas Vaik.

Oma lõkke asukoha saab märkida Muinastulede öö kodulehel asuvale kaardile muinastuled.ee. Sellelt veebilehelt leiab ka avalike lõkkeürituste kaardi.

Rohkem infot Muinastulede öö kohta: muinastuled.ee ja facebook.com/muinastuled.

Muistsel ajal süüdati lõkked teadete edastamiseks või pimedal ajal tee näitamiseks merelolijatele. Kaasaegsete rannalõkete ühise süütamise traditsioon sai alguse Eestis ja Soomes rohkem kui 25 aastat tagasi. Augustikuist sündmust hakati kutsuma Muinastulede ööks.

Rohkem infot Muinastulede öö kohta: muinastuled.ee ja facebook.com/muinastuled.

Eesti Vabariigi 100. juubeliaastal tähistatakse taasiseseisvumise aastapäeva suvise peonädalaga, mis toob Eesti inimesed ja nende sõbrad kokku suurtele ühisüritustele. EV100 suvine peonädal algab 17. augustil esimese Eesti üldluulepeoga Rakveres ja lõpeb 25. augustil muinastulede ööga üle Eesti. Enam kui 200 suure suvise peonädala sündmust leiab www.ev100.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles