Raamat endisest Järvamaa mõisakoolist kogub hoogu

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: hooandja.ee

Pruuna mõis (saksa keeles Tois, ka Corbenorm) oli mõis Ambla kihelkonnas Järvamaal, kus ligi sada aastat tegutses Lehtse kool. Nüüdisajal jääb kunagise mõisa territoorium Tapa valda Lääne-Viru maakonnas.

20. oktoobril tähistatakse hariduse andmise 155. aastapäeva Lehtse piirkonnas. Selleks tähtpäevaks on plaanis välja anda raamat „Lehtse Kool Pruuna mõisas.“ ning eestvedajad koguvad annetuskeskonnas hooandja.ee sellle toetust. Vaatamata erinevatele ajaloo keerdkäikudele pidas Lehtse kool vanas Pruuna mõisas vastu 98 aastat (alates 1919. aastast). Alates 1. septembrist 2017 jäi mõisahoone tühjaks ning kool jätkab oma tegevust Lehtse keskusehoones.

Lehtse hariduselust ei ole siiani välja antud ühtegi trükist. Raamat „Lehtse Kool Pruuna mõisas“ aastatel 1919 – 2017 koondab kokku ligi 100aastase kooli elu ja ajaloo. See on suur ja oluline osa meie kogukonna ajaloost ja samas ka väike killukene Eesti Vabariigi ajaloost. See põhjaliku sisuga raamat on väärikas kingitus Eesti 100. sünnipäevaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles