Kõrgemalt haritud inimesed laenavad üha rohkem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Raha24 laenu-uuringust selgust, et tarbimislaenu võtmine on muutunud järjest levinumaks Eesti keskmist palka teeniva elanikkonna seas.

Uuringu kohaselt moodustavad laenuvõtjatest 64 protsenti mehed ning 39 protsendi laenu võtnutest omavad sissetulekuid, mis on ülevalpool Eesti keskmist. Enamus laenuvõtjatest on vanuses 30-39 aastat.

Suuremaid laene võtavad oluliselt rohkem kõrgharidusega ja kõrgema palgatasemega inimesed, kelle isiklik netosissetulek on 950 eurot ja rohkem. Samuti osa palgatöötajaid, kelle hulka kuuluvad spetsialistid, kontoritöötajad ja ametnikud.

Krediidiasutuse Raha24 juhatuse liige Urmo Kokmann märkis, et kolmest pereliikmest koosnevates leibkondades on statistiliselt oluliselt populaarsem järelmaks.

Ta lisas, et Eesti Panga hinnangul on majapidamiste laenunõudlus järjest kasvanud, näiteks juunis tõusis see seitse protsenti. 

«Stabiilse nõudluse kasvu taga on inimeste soov lihtsalt elada paremini ja nautida elu ning paranenud majandusolukord annab neile kindluse, et võetud laenude tagasimaksmisega probleeme ei teki,» ütles Kokmann.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles