Piiranguteta veelinnujaht jätkub ka tänavu

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haned
Haned Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eile alanud veelinnujahi hooaeg tõotab tulla sarnane eelmistega, sest Eesti ornitoloogiaühingu nägemust mööda pole aasta jooksul veelinnujahi korralduses sisulisi muudatusi tehtud. Äsja jõustunud keskkonnaministri määrus, mille kohaselt hakatakse välisriikidest pärit jahikülalisi koolitama, et nad tunneksid Eesti õigusakte ja jahinduse head tava, on pelgalt formaalsus, mis korraga lastud lindude arvu ei mõjuta. 

Mullu sügisel vedas Eesti ornitoloogiaühing (EOÜ) rahvaalgatust „Aita lõpetada seaduslikud veelindude tapatalgud!“, mille põhieesmärk oli seada paika päevalimiit kütitud veelindudele ja piirata korraga lastud lindude arvu. Sellele olid vastu Keskkonnaministeerium, Riigikogu keskkonnakomisjon, Eesti jahimeeste selts ja teised huvitatud isikud ning rahvaalgatusega liitunud enam kui 2500 inimese sooviga ei arvestatud. Ainsa tulemina jõustus tänavu augustis keskkonnaministri määrus, mille kohaselt peavad välisriikidest pärit jahikülalised läbima lühikese koolituse. 

„Piiranguteta veelinnujaht jätkub uuest määrusest hoolimata, sest see on üks peamisi põhjusi, miks jahikülalised Eestisse tulevad,“ kommenteeris EOÜ linnukaitse programmijuht Veljo Volke. „Kuna Eesti jahiringkondadele näib põhiprobleem seisnevat selles, et jahikülalised riputavad sotsiaalmeediasse üles fotod oma suurtest jahisaakidest, siis koolitus annab täiendava võimaluse välismaalastele sõnad peale lugeda, et saaki avalikult ei eksponeerita.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles