Türil saab peagi verd annetada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonoripäev Paides.
Doonoripäev Paides. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Türi doonoritel tasub 7. septembri kohale aegsasti kalendrisse märge teha, sest Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskus korraldab siis linnas doonoripäeva.

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse vanemarsti doktor Gulara Khanirzajeva sõnul on viimasel ajal eriti suur nõudlus reesusnegatiivse vere järele, kuid ka teiste veregruppide verevarud vajavad täiendamist.

Verd saab annetada vahemikus kell 10.30–15.00 Türi kultuurikeskuses.

Viimati käis regionaalhaigla verekeskus Türil aprillis ja  siis tahtis verd annetada 71 inimest. Tervislik seisund lubas nende seast verd loovutada 58 doonoril, verd kogunes ligi 27 liitrit verd.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kaasa palume võtta isikut tõendava pildiga dokumendi. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama korrapäraselt, kolm-neli korda aastas. Lühim vahe kahe vereloovutamise vahel peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks teha. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 15 000 patsiendile aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles