Pal-tänava poisid tulevad Paidesse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pal-tänava poisid.
Pal-tänava poisid. Foto: VAT Teater

VAT teater etendab 15. oktoobril kell 13 Paide muusika- ja teatrimajas üht oma teenekaimat lavastust, milleks on «Pal-tänava poisid».

«Pal-tänava poisid» esietendus juba 2004. aastal. Siis mängisid seal Margo Teder, Janek Sarapson, Tanel Saar ja Kaspar Jancis. See koosseis etendas «Pal-tänava poisse» kümne aasta vältel täpselt 200 korda, nende viimane etendus oli 7. novembril 2014.

Et lavastust saatis endiselt väga suur menu, panid lavastaja Aare Toikka ja kunstnik Kaspar Jancis kokku uue koosseisu ning «Pal-tänava poisid» esietendus uuesti 10. novembril 2015. Nüüd mängivad Pal-tänava kangelasi Mihkel Kabel, Meelis Põdersoo, Martin Kõiv ja Maarius Pärn.

Ferenc Molnàri noorteromaan «Pal-tänava poisid» kuulub oma aegumatu temaatika, põneva süžee ja värvikate karakteritega kindlalt laste- ja noortekirjanduse klassikavaramusse. Kaasahaarav lugu räägib ungari noorukitest, kes mänguplatsi lahingutes kannavad ideed kodumaa iseseisvuspüüdlustest.

Pal-tänava poiste ja botaanikaaia punasärkide võitlus saeveski krundi pärast on pannud kaasa elama ning aust ja sõprusest mõtlema põlvkondade kaupa noori inimesi.

Ferenc Molnàr on ungari kirjanik, üks XX sajandi ungari näitekirjanduse silmapaistvaim, rahvusvaheliselt tunnustatuim esindaja. Tema autobiograafiline noorsooromaan «Pal-tänava poisid» ilmus 1907. aastal. Teosest on tehtud teatri- ja filmiversioone. Eestis jõudis romaan esimest korda teatrilavale Draamastuudio teatris Andres Särevi dramatiseeringus 1932. aastal.

VAT Teatri tõlgendus «Pal-tänava poistest» on leidnud tunnustust nii Eestis kui ka välismaal. Lavastus on pälvinud Eesti teatri festivalil «Draama» auhinna hingestatud fantaasia eest.

Teatrifestivalil «Banaanikala» sai «Pal-tänava poisid» lastežüriilt peaauhinna, täiskasvanute žürii andis parima lavastuse ja dramatiseeringu preemia Aare Toikkale; näitlejapreemia said Margo Teder ja Tanel Saar.

2006. aastal pälvis lavastus Peterburi rahvusvahelisel teatrifestivalil «Raduga» parima näitlejate ansambli peaauhinna, samal aastal andis Eesti teatrikriitikute ühenduse hea teatri auhinna lavastaja Aare Toikkale.

Etendus on kahes vaatuses ja kestab kaks tundi ja 25 minutit, sihtrühm on noored alates 12. eluaastast.

«Pal-tänava poisid»

Autor: Ferenc Molnár

Tõlkija: Julius Mark

Dramatiseerija ja lavastaja: Aare Toikka

Kunstiline ja muusikaline kujundaja: Kaspar Jancis

Valguskunstnik: Sander Põllu

Lavastaja assistent ning võitlusstseenide koreograaf: Tanel Saar

Osades: Mihkel Kabel, Meelis Põdersoo, Martin Kõiv ja Maarius Pärn

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles