Järva Teataja täiendas prantslase kollektsiooni

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Umbes kuu aega tagasi saatis Järva Teatajale kirja prantslane Philippe Laugel, kes soovis saada maakonnalehe numbrit. Nimelt on ta 1974. aastast kogunud päevalehtede päismikke.

Kirjas selgitab Stras­bourg’is elav Laugel, et hobi sai alguse, kui ta õppis ülikoolis õigusteadust ning saksa keele õpetaja andis lugeda selle riigi ajalehti, et tudengid õpiksid nüüdisaegset keelt. «Ma olen nende päevalehtede nimesid hoidnud kui suveniire,» kirjutab ta.

Esimese aasta lõpus oli tal 30 erineva ajalehe päismikku. Seejärel hakkas ta ajalehti ostma välismaal reisimas käes. Samuti on ta leidnud Strasbourg’is palju Lääne-Euroopa riikide väljaandeid, sest seal asub Euroopa Parlament.
Laugel on kirjutanud ka Pariisis olevatele välisriikide saatkondadele, et nad saadaksid oma koduriigi ajalehtede aadresse, ja pöördunud otse ka väljaannete poole.
Praeguseks on Laugelil umbes 9000 ajalehe päismikku (1500 USAst, 700 Saksamaalt, 300 Brasiiliast, 150 Prantsusmaalt, 150 Jaapanist, 1200 Indiast).
Laugel kirjutab, et ta ei oska tuua välja kõige huvitavamat eksemplari, kuid talle meeldivad alati need, kus pealkirja juures on pilt.
Näiteks Saksamaal on üks või kaks kohalikku ajalehte, mille pealkirja juures on pilt linnast. Samuti nimetab ta Nõukogude Liidu ajalehte Pravda, mille nime kõrval on Lenini kujuga medalid. «Mulle meeldivad ajalehe nimede juures olevad sümbolid,» tunnistab ta. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles