Slaavlane teeb jõuluroaks pelmeene

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Slaavlane Jevgenia Rebane teeb jõuluroaks pelmeene.
Slaavlane Jevgenia Rebane teeb jõuluroaks pelmeene. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Paide slaavi kultuuriseltsi eestvedaja Jevgenia Rebane peab ennast õnnelikuks inimeseks, sest saab pidada jõulusid kaks korda. «Mina olen rahvuselt venelane ja õigeusklik, mu luterlasest mees on pooleldi eestlane, pooleldi soomlane, pojad on siin sündinud - tähistamegi peres nii eesti kui vene jõule (7. jaanuaril - toim),» selgitab ta.

Eestis ja kohe Paides elamas on Jevgenia 1978. aastast, aga mäletab hästi lapsepõlvetalvesid ja -jõule Siberis Uuralites: kuni viienda eluaastani Tomskis ja 21. eluaastani Sverdlovskis. «Siis olid talved ikka tõelised talved, miinus 45 kraadi külma tuli juba novembri keskel ja lund oli jõuludeks nii palju, et hangede tagant paistsid vaid majade korstnad ja tänaval inimestest peanupud,» meenutab ta. «Kesk-Uuralid on ühelt poolt taiga, teisalt mäed ja lund palju, inimesed valmistusid selleks.»

Nagu tollal, nii ka praegu on Jevgenial peamine jõuluroog pelmeenid Uurali moodi. «Tavaliselt tehti pelmeene ette valmis, külanaised viie-kuuekesi koos, lasid need õues ära külmuda, siis kotti ja kui tuli vajadus, sai üles soojendada,» selgitab ta.

Jõululaual on pelmeenide kõrval kapsad, soolaseened ja -kurgid, tomatid. «Ega tollal olnud värskeid salateid nagu praegu, kõike soolati,» lisab Jevgenia.

Uurali pelmeenide täidis peab olema valmistatud looma-, sea- ja mõne metslooma lihast (karu, põder, part).

Praegu ostab Jevgenia poest segahakkliha ja paneb juurde põdraliha - abikaasa on jahimees. Lihamassile lisab ta maitseks sibulat, pipart, küüslauku ja munavalget, sulatatud koorevõid ning segab kõvasti ühtlaseks.

Tainategu on lihtne: jahu, vett, soola ja munakollast, et ilus värv tuleks. «Tainas peab olema tihke,» õpetab ta. «Kui noaga lõigata ja nuga jääb puhtaks, ongi tipp-topp.»

Õhukeseks rullitud tainaribadest lõikab Jevgenia välja ümmargused tükid, asetab umbes teelusikatäie liha keskele, paneb ühe ääre üle teise, näpib serva kõvasti kinni, keerab teravad nurgad vastakuti ja ongi pelmeenike valmis. «Vanasti oli Uurali pelmeen viiekopikalise, nüüd metallkrooni suurune,» lisab ta.

Piltnik Andrusele maitsevad Jevgenia Viraksaare kodus valminud ja keedetud pelmeenid koos kastme ja marineeritud sibulaga hästi.

UURALI PELMEENID

Täidis

500 g segahakkliha, lisaks 300 g metsloomaliha

tunde järgi pipart, soola, sibulat, küüslauku

1 munavalge

100 g võid

Segada hästi ühtlaseks massiks.

Tainas

u 500 g jahu

600 g vett

1 munakollane

soola

Sõtkuda tihkeks nii, et annab lõigata.

Jätkub 600 pelmeeniks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles