Tosin järvalast tahab hakata noortalunikuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noortalunike võistlus Türil.
Noortalunike võistlus Türil. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Sel sügisel määrab PRIA  viie miljoni euro ulatuses toetusi noortele põllumajandustegevust alustavatele  ettevõtjatele. Järvamaa on riigilt abi küsinud 12 tulevast noortalunikku.

Järvamaalt laekus PRIAle taotlusi 476 000 euro väärtuses. Üle Eesti küsis 7,3 miljoni euro väärtuses toetust 182 inimest. Kuivõrd soovitud toetuste summa ületab viie miljoni euro suurust eelarvet, määrab PRIA toetused nõuetekohastele taotlustele antud hindepunktide abil tehtud paremusjärjestuse põhjal. 

Maaelu arengukava  noortalunike toetus on mõeldud selleks, et aidata kaasa põlvkondade vahetusele põllumajanduses. Toetus aitab noortel tegevust alustada ning ühtlasi suureneb maal nüüdisaegsete teadmiste ja kogemustega põllumajandustootjate hulk.

Populaarsemad tegevusvaldkonnad, mille tarvis soovib rahaabi ligi 80 ettevõtjat, on teravilja ja muude taimekultuuride kasvatus. Viimaste hulka kuuluvad nii õlikultuurid, kaunviljad, köögivili kui ka heinaseeme.

Puuvilja- ja marjakasvatusega tahab tegeleda üle 20 ettevõtja, üle 30 noortaluniku tahab kasvatada veiseid ja sama paljud mesilasi. Ligi paarkümmend soovib hakata pidama lambaid ja kitsi. Vähem on neid, kes plaanivad linnukasvatust, hobuste või piimalehmade pidamist. Üksikud soovivad kasvatada vürtsi-, maitse- ja ravimtaimi ning viinamarju.

Maakondadest on enim toetuse abil põllumajandusettevõtlusega alustada soovivaid noortalunikke Viljandi- ja Tartumaal.

Noortaluniku toetust on võimalik saada kuni 40aastastel põllumajanduses alustavatel vastava hariduse või töökogemusega ettevõtjatel kuni 40 000 eurot. Enamik taotlejaist soovibki sama palju toetust. Toetusest vähemalt 50 protsenti tuleb kasutada põhivara tarvis, nagu ehitised-rajatised, masinate ja seadmete ost, loomade soetamine.

PRIA kinnitab toetuse saajate nimekirja hiljemalt 19. novembriks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles