Jalgrattamuuseum ootab tutvuma jalgratta ajalooga

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti jalgrattamuuseum Väätsal
Eesti jalgrattamuuseum Väätsal Foto: Kuido Saarpuu

Tänapäeval on jalgratas praktiline ja moodne liikumisvahend. Millised olid jalgrattad aastakümnete eest? Kas need erinesid millegi poolest Euroopas kasutusel olnud jalgratastest ja miks?

Kõigile neile küsimustele kuuleb vastuseid pühapäeval, 9. septembril, kui Eesti jalgrattamuuseum korraldab Väätsal teemapäeva "Jalgratas Eestis ja Euroopas".

Eesti jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja Valdo Praust selgitas, et tänavune Euroopa muinsuskaitsepäevade teema on Eesti kujunemislugu alates aegade algusest kuni tänapäevani ja selle seosed Euroopa kultuuriruumiga. Just selle nurga alt avab ta nüüd ka jalgrataste ajalugu.

Praust selgitas, et kogu teemapäeva ulatuses kell 11–18 pääseb jalgrattamuuseumi poole hinnaga ja on giidiga ekskursioonid.

Kell 16 saab kohvitassi kõrval kuulata Prausti ettekannet jalgrattast ja selle kujunemisloost Eestis ja Euroopas. Oma ettekandesse pikib ta põnevaid võrdlusi ja räägib asjadest, mille peale pole igapäevased jalgrattakasutajad ehk kunagi mõelnudki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles