Teid vabastab jääst uudne masin

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järva Teede juhataja Peep Õun näitab jääfreesi.
Järva Teede juhataja Peep Õun näitab jääfreesi. Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Üleeile jõudis Sillaotsa Järva Teede hoovile Eesti esimene jääfrees, millest peaks eeloleval talvel suurt abi olema Järvamaa kõrvalteedel.

Järva Teede juhataja Peep Õun selgitas, et jääfrees käib auto ette saha asemele. Tööpõhimõte on tema meelest geniaalselt lihtne: rulli küljes on ogad, mis purustavad nii jääd kui kinnisõidetud lund. «Asfaldi vastu ei või ogad minna, sest siis lõhuksid nad ka teekatte,» lisas ta.
Õun märkis, et muidu tõrjutakse kõrvalteedel libedust liivaga, aga sellest masinast võib rohkem abi olla. «Liiv on kallis ega püsi hästi ka teel,» lisas ta.
Kuidas jääpurusti ennast meie teedel ära tasub, selgub Õuna ütlust mööda alles siis, kui kätte jõuab korralik talv. «Eestis pole selline masin kunagi töötanud, Soomes teevad nad head tööd juba aastakümneid ja eks jää ole ühesugune nii siin kui põhjanaabrite juures,» lausus ta.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles