Järvamaa ettevõtlusnädala reedene päev keskendub sotsiaalsele ettevõtlusele

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pudrukohvik Paide Pööningul.
Pudrukohvik Paide Pööningul. Foto: Anne Põder

5. oktoobril on ettevõtlikud inimesed oodatud Paidesse inspiratsiooni töötuppa, mis hakkab otsima vastust küsimusele, mis on sotsiaalne ettevõte.

 

Kuidas sotsiaalset ettevõtlus ära tunda? Sotsiaalsete ettevõtete võrgustiku inimesed on selgitanud, et sotsiaalsete ettevõtete eestvedajad seavad sihi midagi kogukonnas paremaks muuta ja kasutavad selleks ettevõtlust ehk toodete-teenuste müüki. 

Edu korral rikastab sotsiaalne ettevõtlus kohalikku kogukonda. Osutatakse teenuseid, mida kogukonnas muidu poleks olnud, ja tihti inimestele, kes muidu teenustest osa ei saaks. Huvitegevust korraldatakse viisil, mis pole pelgalt ajaveetmine ja meelelahutus, vaid toetab inimeste heaolu (nt koolitused lastevanematele). Edendatakse ka säästvat tarbimist ja keskkonnakaitset (nt taaskasutuspoed).

Küllap kõigil kogukonda panustavatel aktiivsetel inimestel tekib varem või hiljem küsimusi. Milline tegutsemisviis on minu jaoks parim? Kas peaksin tegema vabatahtlikku tööd? Või looma ettevõtte, mis loob töökohti? Või pühenduma kohalikule poliitikale? Või…?

Igaüks peab leidma just talle sobiva vastuse, mis pakub mõtestatust, eneseteostust ja äraelamisvõimalust.

Edu korral rikastab sotsiaalne ettevõtlus kohalikku kogukonda. Osutatakse teenuseid, mida kogukonnas muidu poleks olnud ja tihti inimestele, kes muidu teenustest osa ei saaks.

Ehkki sotsiaalsest ettevõtlusest kui ühest ettevõtlikust tegutsemiseviisist on maailmas juttu olnud juba aastakümneid, on arusaamine sellest ettevõtlusvormist veel vähe levinud.  Seepärast ettevõtlusnädala viimasel argipäeval sellele teemale rohkem tähelepanu pöörataksegi.

Loe edasi siit!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles