Mõisapargis taastatakse ajalooline kivimüür

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Udeva mõisa kivimüüri taastamine
Udeva mõisa kivimüüri taastamine Foto: Kaarel Kutti

Järva valla Udeva külas algas Udeva mõisapargi ajaloolise piirdeaia taastus. Sel sügisel ehitavad ja taastavad kivimeistrid  30 meetrit traditsioonilist maakivimüüri.

Udeva küla keskuse moodustava mõisa ja pargi taastamist vedava MTÜ Uddewa juhataja Kaarel Kutti esimene mälestus mõisast on 1980ndate lõpus seal puhkenud tulekahju. “Seejärel püüti mõisat taastada, aga lõpuks jäi vare saatuse hooleks. Meie käärisime käised üles ja asusime väärika hoone ümber esimesi koristustöid tegema 25 aastat hiljem, kui juba isegi Koeru inimesed ei mäletanud Udeva mõisat, sest varemed olid täielikult võssa kasvanud ja park metsastunud,” lausus Kutti.

Udeva külakeskuse korrastuse esimene samm  2014. aasta suvel oli taastada ajalooline mõisapark nii kohaliku kogukonna kohtumispaiga kui ka turismiobjektina. “Asume Järvamaa ühe olulisima turismisihtkoha Norra-Oostriku allikate väravas ja suvel sõidab siit läbi tuhandeid inimesi, samuti võiks  varemeis mõis  kujuneda tulevikus vaba aja veetmise kohaks nii kohalikele kui ka kaugemalt tulijatele,” selgitas Kutti.

Ajaloolise kivimüüri osaline taastus on Kutti sõnul esimene väike katse, sest kaugemas tulevikus on sama oluline asuda müüride ja heakorra kõrval tegelema ka üritustega, mis aitaksid rohkematel huvilistel mõisat üles leida. “Selles suhtes on veel palju nuputamist, kuidas Udeva mõis kujuneks kohaks, kus inimesed saaksid kontserte ja muid vabaõhuüritusi külastada,” lisas ta.

Kutti usub, et taastatud kivimüüriga mõis paistab paremini silma, nagu ka iga aastaga järjest enam korrastatud mõisapark ja varemed. Talguid on korraldatud juba neli aastat ning töödest on lisaks külaelanikele osa võtnud kaugema kandi rahvastki. "Edukalt kulgenud talgud annavad meile kindlust, et Udeva mõis väärib taastamist ja hakkab iga aastaga meelitama rohkem möödasõitjaid ja mõisahuvilisi sisse astuma ning meie küla ajalooga tutvuma,“ lausus Kutti.

Udeva mõisapargi maakivist piirdemüüri taastavad Maakivist OÜ meistrid Hardi-Sander Luige juhtimisel. Pargimüüri taastuseks sai MTÜ ligi 10 000 eurot Leaderi meetmest.

Pika ajalooga Udeva mõisa kohta leiab kirjalikke andmeid juba 16. sajandist, mille järel on mõisal olnud kuulsusrikas ajalugu von Knorringite ja von Maydellide valduses. Nõukogude ajal kohandati mõis sohvoosi töötajate elamuks, kuid pärast tulekahju novembris 1989  jäi mõis 25 aastaks hooletusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles