RIA hoiatab väljapressijate eest (2)

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

Paari viimase nädala jooksul on jälle hakanud jõudsamalt levima väljapressimiskirjad, hoiatab riigi infosüsteemi amet (RIA).

Seda tüüpi väljapressimiskirjad on maailmas tuntud kui sextortion, mis on praegu üks kurjategijate põhipetuskeeme. RIA intsidentide käsitlemise osakond on viimase kahe nädala jooksul saanud iga päev teateid selliste kirjade kohta. Amet palub väljapressimiskirju eirata ja neile mitte vastata.

Kurjategijate eesmärk on hirmutada kirja saajat väitega, et neil on ligipääs ohvri IT-seadmetele ning ülevaade veebilehtedest, mida inimene on külastanud. Lisaks teatatakse, et ligipääs on ka veebikaamerale, millega on filmitud kirja saaja intiimseid olukordi, mis kindlasti ei tohiks avalikuks tulla. Selleks et väljapressimiskiri oleks usutav ja tõsiseltvõetav, on kurjategijad kasutanud aastate jooksul lekkinud paroole ning lisanud kirjale ohvri kunagise parooli, e-posti aadressi või telefoninumbri. Suurem osa paroolidest, mida kurjategijad kasutavad, on lekkinud mitu aastat tagasi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles