Osaühing Kaks Meistrit hakkab pärast paariaastast õppimist, plaanimist, lauda ja meierei ehitamist ning nädala eest tunnustuse saamist Esnas kitsepiimast toorjuustu tootma.
Kaks meistrit toodavad Esnas kitsejuustu
Esnasse on metsatuka taha 40hektarise karjamaa kõrvale kerkinud sada kitse mahutav laut ning Eesti esimene veterinaar- ja toiduameti tunnustatud kitsepiima töötlev väikemeierei.
Peened pealinna kohvikud on juba ootel: Kalamatsi meiereist hakkab kohe-kohe saama eestimaist värsket õrna tekstuuriga õhulist toorjuustu.
Pärast aastapikkust katsetamist on Kaks Meistrit ehk Aita Mets ja Jaan Raudkivi-Laiman välja töötanud kaks kitsepiimajuustu retsepti. «Teeme happelise kalgendiga juuste, üks on klassikaline määritav toorjuust, teine kuubikutena soolvees, fetajuustust õrnem ja mahedam,» selgitas Mets. «Lisame kitsepiimale laabi, bakterikultuuri ja soola, laseme pärast pastöriseerimist hapneda ja tulemus on üllatavalt värske kergelt hapukas juust, mis sobib toidu kõrvale, salatisse, pirukatesse, kookidesse, röstsaiale koos tükikese tomatiga – super!»