Riik uuendas Järvamaal kaitsealade, hoiualade ja parkide piire ning kaitsekordasid

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loodav Merimetsa kaitseala
Loodav Merimetsa kaitseala Foto: Google maps ekraanitõmmis

Vabariigi Valitsus muutis Saare-, Viljandi-, Harju-, Järva-, Pärnu- ja Lääne-Virumaal kaitsealade, hoiualade ning parkide piire ja kaitsekordasid.

Enamasti korrigeeriti olemasolevate kaitsealade piire ja täpsustati kaitse-eesmärke. Viljandimaal arvati kaitse alt välja kaitseväärtused kaotanud objektid.

„Iga kaitse-eeskirja puhul peame kõige olulisemaks seda, et see oleks kooskõlas piirkonnas reaalselt leiduvate loodusväärtustega. See tähendab seda, et me peame regulaarselt oma vanu kaitse-eeskirju üle vaatama ning veenduma nende ajakohasuses. Kus on loodusolud aastatega muutunud, sealseid eeskirju tuleb ka vastavalt korrigeerida,“ ütles keskkonnaminister Siim Kiisler Keskkonnaministeeriumi järjepideva kaitse-eeskirjade üle vaatamise protsessi kohta. „Loodusväärtuste ja liikide kaitse ei pea olema mitte üksnes tagatud, vaid ka igakülgselt põhjendatud,“ selgitas keskkonnaminister Kiisler.

Järvamaal muudeti maakonna hoiualade kaitse alla võtmise määrust eesmärgiga korrigeerida Jalgsema, Määru ja Tudre hoiuala kaitse-eesmärke. Määrusest jäetakse välja elupaigatüübid, mida alal ei leidu ja lisatakse need, mis vajavad kaitset. Pärnu jõe hoiualaga liidetakse Pärnu jõe saare looduskaitsealana kaitse all olev Pärnu jõe saar ja korrigeeritakse alade piire.

Järvamaal muudeti maakonna hoiualade kaitse alla võtmise määrust eesmärgiga korrigeerida Jalgsema, Määru ja Tudre hoiuala kaitse-eesmärke. Määrusest jäetakse välja elupaigatüübid, mida alal ei leidu ja lisatakse need, mis vajavad kaitset.

Lisaks korrigeeritakse vastavalt põhikaardile kõigi seitsme Järva maakonnas asuva hoiuala piire. Hoiualade kogupindala on pärast Pärnu jõe saare Pärnu jõe hoiualaga liitmist ja hoiualade piiride korrigeerimist 290,7 hektarit. Hoiualad asuvad Järva maakonnas Järva ja Türi vallas ning Paide linnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles