51. Saaremaa rallile registreerus 136 võistluspaari

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ray Põder

12. ja 13.oktoobril sõidetakse Saaremaal Eesti autoralli meistrivõistluste ja Estonian R2 Challenge'i  hooaega lõpetav seitsmes etapp. Järjekorras 51. Saaremaa rallile on end kirja pannud 136 võistluspaari seitsmest riigist.

 

Saaremaa ralli endistest võitjatest on tänavu starti tulemas Georg Gross, kes istub jälle piloodi kohal (2017. aastal luges Saaremaal Ott Tänakule kaarti). Ford Fiesta WRC RS autoga sõitva Grossi kõrval võtab koha sisse Raigo Mõlder, kellega koos on tal Saaremaa teedelt võit ette näidata aastast 2013.

Pärast vahele jäänud Lõuna-Eesti rallit on tagasi stardirivis meistrivõistluste 4WD absoluutarvestuse liidrid Valerii Gorban ja  Sergei Larens (Mini Cooper WRC).

Protoautosid on koduse hooaja viimasel etapil starti tulemas viis. Need on 2015. aasta Saaremaa ralli võitja Egon Kaur  ja tema kaardilugeja Silver Simm (Ford Fiesta), Priit Koik ja Uku Heldna (Ford Fiesta), Roland Murakas ja Kalle Adler (Ford Fiesta), 2001. ja 2002 aasta Saaremaa ralli võitja Margus Murakas ja Rainis Nagel (Audi S1) ning Allan Goldberg ja Kaarel Lääne (Subaru Impreza).

Lisaks Murakatele on Järvamaa taustaga paaridest Saaremaa rallil osalemas veel näiteks Keiro Orgus ja Janar Lehtniit, Rene Uukareda ja Jan Nõlvak ning Gert Kull ja Toomas Keskküla.

Koduteedel on  neljaveolise autoga oma elu esimest starti tegemas Ken Torn, kes tänavu endale juba koos Kuldar Sikku ja Aleks Leskiga kindlustanud kaheveoliste kuni 1,6-liitrise mootoriga autode EMV6 klassi ja Estonian R2 Challenge'i esikohakarika. Saaremaal loeb Tornile kaarti Kaido Kaubi ning nende võistlusauto on Ford Fiesta R5.

Peale Torni ja Kaubi on Eesti võistlejatest R5 autoga  hooaja viimasel etapil  startimas veel Raul Jeets ja Andrus Toom. Möödunud aasta Saaremaa ralli kolmandad mehed toovad tänavugi rajale Škoda Fabia R5.

Estonian R2 Challenge'i arvestuses on Saaremaal stardis viis paari, kellest kaks Rasmus Uustulnd ja Kauri Pannas (Peugeot 208 R2) ning Roland Poom ja Ken Järveoja (Ford Fiesta R2T) peavad hooaja kokkuvõttes omavahel jagama teise ja kolmanda koha. Uustulndil ja Pannasel on veel võimalus tulla tänavu EMV2 klassi ehk kaheveoliste absoluutarvestuses Eesti meistriks.

Neljaveoliste rahvusliku klassi EMV4 (E12) autode arvestuses on lisaks 15 paarile starti tulemas ka Lõuna-Eesti teedel karjääri esimese absoluutarveatuse võidu teeninud Ranno Bundsen ja Robert Loštšenikov (Mitsubishi Lancer Evo VIII). Eestlased jäävad Saaremaal mitte startivatest liidritest maha vaid kuue punktiga.

Kuni kaheliitrise mootoriga kaheveoliste autode klassis EMV5 pole  tänavu meistrid veel selgunud ning mõlemad tiitlisoosikud – Karel Tölp ja  Martin Vihmann ning Kristo ja Raido Subi – on Saaremaal stardis. Mõlemad paarid sõidavad Honda Civic Type-R-ga.

EMV5 klassis on  kaks paari tiitliheitlusse jäänud  ka rahvusliku rühma EMV 7 (E11) klassis, kus sõidetakse üle kaheliitrise mootoritega autodega. Kulla eest heitlevad Saaremaal Madis Vanaselja ja  Jarmo Liivak ning Mario Jürimäe ja Martin Valter. Mõlemad sõidavad BMW M3 tehnikaga.

Nii kaheveoliste klassi EMV8 (E10) kui E-rühma klassi EMV9 (E9), kus sõidetakse 1,6-liitrise mootoriga kaheveoliste autodega, on meistritiitlid jagatud. Need läksid Martin Saarele ja Karol Pertile (VW Golf 2) ning Klim Baikovile ja Andrey Kleshchevile (VAZ 2105). Hoolimata tiitlite võitmisest on mõlemad ekipaažid stardis ka Saaremaal.

Kuigi veoautode klassis EMV10 on Taavi Niinemets ja Esko Allika (GAZ51) tänavu juba meistriks tulnud, siis on ka nemad hooaja viimasel etapil stardis  koguni 19 GAZ autoga sõitvatele paaridele konkurentsi pakkumas.

51. Saaremaa ralli start antakse reedel, 12. oktoobril Auriga keskuse parklas.

Reedel sõidetakse kolm katset, millest esimene on ralli kavas täiesti uus Metsküla / Saarte Tehnika. Avapäeva lõpetab traditsiooniline Kuressaare linnakatse. Laupäeval, 13. oktoobril sõidetakse kaheksa kiiruskatset, mille hulgas ka Saaremaa ralli klassikud Kaugatoma, Undva ja Leedri. Ühtekokku läbitakse kahe päeva jooksul veidi alla 133 katsekilomeetrit.

Kiiruskatsed on pealtvaatajatele tasulised, välja arvatud reedeõhtune publikukatse Kuressaare linnas.

51. Saaremaa ralli registreerunud võistlejatega saab tutvuda siin! Lisaks Murakatele on Järvamaa taustaga paaridest Saaremaa rallil sõitmas näiteks Keiro Orgus ja Janar Lehtniit, Rene Uukareda ja Jan Nõlvak ning Gert Kull ja Toomas Keskküla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles