Sõnniku põldudele veoga ei maksa viivitada

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõnnikuvedu
Sõnnikuvedu Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Keskkonnainspektsioon tuletab põllumeestele meelde, et vedelsõnniku põldudele laotamiseks on jäänud kuu aega: alates 15. novembrist on vedelsõnnikut põldudele laotada keelatud.

 

„Praegused ilmad on tekitanud võib olla teatud muretuse, et suvi üha kestab, aga sügis koos vihmade ja lörtsiga ei jää kindlasti tulemata, seepärast ei tohiks sõnniku väljaveoga liialt venitada,“ ütles keskkonnainspektsiooni keskkonnakaitse osakonna juhataja Allar Leppind. 

Leppind tuletas meelde, kui keerulises olukorras olid põllumehed eelmisel sügisel, kui pidevate vihmasadude ja pehme pinnase tõttu oli sõnnikut põldudele vedada ja laotada võimatu. "Paljudel põllumeestel tekkisid sõnniku hoidlasse mahutamisega tõsised probleemid,“ lisas ta.

Ehkki seaduse järgi on vedelsõnnikut laotada aega 15. novembrini, võib see aeg ilmastikutingimuste halvenedes lüheneda. Nimelt on veeseaduses punkt, mis lubab keskkonnaametil, arvestades ilmastiku- ja vegetatsioonitingimusi, kehtestada vedelsõnniku laotuskeelu alates 1. novembrist.

Ehkki seaduse järgi on vedelsõnnikut laotada aega 15. novembrini, võib see aeg ilmastikutingimuste halvenes lüheneda.

Vedelsõnniku paisklaotus on keelatud juba 20. septembrist, lämmastikku sisaldavaid mineraalväetisi ei tohi laotada 15. oktoobrist.

Nii vedelsõnniku kui ka mineraalväetiste laotamise keelud kehtivad kuni 20. märtsini, aga ka muul ajal, kui maapind on kaetud lumega, külmunud või aeg-ajalt üle ujutatud. Piirangu eesmärk on ära hoida sõnnikus olevate toitainete leostumine pinna- ja põhjavette, mis on väga tõsine keskkonnaoht, eriti kaitsmata või nõrgalt kaitstud põhjaveega piirkondades, sealhulgas nitraaditundlikul alal.

Täpsemalt saab sõnniku ja muude väetiste kasutuse ja hoiu nõudeid vaadata veeseadusest. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles