Võrkpalli esiliiga alustab kolmapäeval Väätsal

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IMsport/Järvamaa võrkpallimeeskonna treening.
IMsport/Järvamaa võrkpallimeeskonna treening. Foto: Anne Põder
  • Kogenud mängijad toetavad platsil noori
  • Meeskonna eesmärk on edendada maakonnas noorte võrkpallihuvi
  • Kaasaelajad on kodumängudele oodatud

Ehkki pärast Järvamaa võrkpalliklubi meistriliiga meeskonna laialiminekut tekkis mure, et maakonnas jäädaksegi harrastajatena võrkpalli toksima, siis suve lõpul võttis väätsalane Ilmar Mõttus vastutuse enda õlule ning läheb Eesti võrkpalli-meistrivõistluste esiliigasse täiesti uue, valdavalt noortest koosneva meeskonnaga IMsport/Järvamaa.

Nüüd on selgunud ka esimene mänguaeg: meeskond alustab esiliigat kolmapäeval kl 19 Väätsa tervisekompleksis Tallinna Ülikooli vastu. 

Meistriliiga kogemusega Ilmar Mõttus ütles suvel Järva Teatajale, et kahtles selles sammus pikalt. «Aga mu süda ütles, et kui esiliigasse ka võistkonda välja ei pane, on see Järvamaa meeste võrkpallile kabelimats,» lausus ta.

Esiliigaga on Mõttuse meelest veidi lihtsam kui meistriliigaga, sest hooaja eelarve on väiksem ja meeskondade tase sobib suurepäraselt noortele kasvulavaks. «Mille nimel siis Järvamaa noored treenivad? Nad vajavad ju väljundit ja motivatsiooni. Omavanustega on tore mängida küll, kuid meestevõrkpall on midagi muud ja areng tuleb just tugevatest mängudest,» arutles ta.

Mõttus tõi näite, et Türilt sirgunud meistriliiga mängija Virko Vantsi oli juba 15aastaselt koos meestega liigamängudes platsil ja areng oli sealt edasi kiire.

«Aga mu süda ütles, et kui esiliigasse ka võistkonda välja ei pane, on see Järvamaa meeste võrkpallile kabelimats,» lausus Ilmar Mõtus.

IMsport/Järvamaa meeskonda kuuluvast 16 mängijast kümme on VIII–XII klasside noored, kes vajavad just mehelikku mängukogemust.

Kuus noormeest liitus võistkonnaga Paide võrkpalliklubi Kadri Toomi treeningurühmast, neli on Mõttuse kasvandikud ja ülejäänud veidi vanemad võrkpallurid, kes on valdavalt tuule tiibadesse saanud Villi Vantsi käe all. «Kaks meest kutsusin võistkonda tugevdama ja noori toetama ka väljastpoolt maakonda ning ise olen nii-öelda mängiv treener,» lisas Mõttus.

Esiliigas osaleb sel hooajal 12 võistkonda. Mõttusele teadaolevalt on nende seas päris mitu noortel põhinevat koosseisu, kellega on järvalastel võimalik tasavägiselt jõudu katsuda. «Samuti mängib esiliiga meeskondades palju meistriliiga kogemusega vanemaid mehi, kelle mängukäekiri ongi noortele suurepärane õppematerjal,» lausus ta.

Kümnele noormängijale hankis Mõttus mehisemat lisa, et võistkond oleks liigas konkurentsivõimeline. «Nii on lootust, et saame ikka geimides rohkem kui kümme punkti,» naljatas ta.

Ettevõtmise laiem eesmärk on Mõttuse ütlust mööda tekitada maakonna võrkpallis püramiidsüsteem, kus klubides treenivate noorte väljund on jõuda Järvamaa esindusmeeskonda. «Selle hooaja eesmärk on saada tugevaid mänge, õppida nendest ja pakkuda konkurentsi,» selgitas ta. «Ma ei pannud kokku meeskonda selleks, et minna võitma, vaid selleks, et edendada maakonnas võrkpalli.»

Võistkonna pikim, 1.98 meetri pikkune Sten Perillus sõnas, et uue, esiliiga meeskonna teke on igati tervitatav. «Meeskonnavaim areneb päev-päevalt, nii nagu ka meie võrkpallioskused. Meeskond on igal juhul huvitavaid kujusid täis,» ütles ta.

Perillus loodab, et hooaeg tuleb põnev. «Peale meie on veel kolm-neli noort meeskonda, kes peaksid olema igal juhul jõukohased vastased,» märkis ta.

Perillus on varem mänginud ühe hooaja esiliigas ja olnud Järvamaa meistriliiga meeskonna nimekirjas.

Noorteklassis on ta mänginud SK Tatsi all. «Esiliiga on mulle paras proovikivi, soovin uuelt hooajalt saada eelkõige mängupraktikat, mis möödunud hooajal jäi kesiseks,» lausus ta.

Treeningutega tegi ühisvõistkond algust juba kolme nädala eest ning praegu on maha peetud ka esimesed sõpruskohtumised.

Ilmar Mõttus ütles, et esialgu saab meeskond kokku kolm korda nädalas, kuid mida hooaja algusele lähemale, seda tihedamaks treeningukava läheb ning kindlasti lisanduvad pallitreeningutele ka jõutreeningud.

Kõik treeningud on Väätsa tervisekompleksis.

Noortelt ootab Mõttus tõsist suhtumist ja täielikku pühendumist võrkpallile. Ehkki Mõttus teeb treeningud poistega kaasa, käib sinna juurde pidev õpetus ja vigade parandus. «Eks ma ikka kiidan ja julgusta ka,» märkis ta.

Abitreenerina on lubanud meeskonnal silma peal hoida ja võistlustel platsi kõrvalt nõu anda seni meistriliiga meeskonnas abitreeneri tööd teinud Villi Vantsi. «Tema treenerikogemused on meile kindlasti vajalikud,» lisas Mõttus.

Kuigi esiliiga ei nõua võistkonnalt nii suurt rahakoormat kui meistriliiga, tuleb väljaminekutega sellegipoolest arvestada.

Ilmar Mõttus sõnas, et hooajaks läheb tarvis 5000 – 10 000 eurot. «Kindel kulu on võistlusvormid, saaliüür, mängudele sõidud ja kohtunikud,» täpsustas ta. «Kui saame osta ka palle, tasuda mängujalatsite eest ja lubada mõningaid kulutusi veel, siis on see juba boonus.»

Mõttus lubas, et esialgu püüavad nad läbi ajada väheste kuludega. «Rahatuge on siiani pakkunud neli firmat ja lubadus toetust saada on ka Paide linnavalitsuselt. Loodetavasti paneb õla alla Türi vald,» lausus ta.

Kes vähegi tunneb vajadust võrkpalli arengut toetada, siis ootab Mõttus pakkumisi. «Toetus ei pea olema rahaline. Võib-olla tahab keegi osutada sportlastele teenust või toetada mängijaid spordivahendite soetamisel,» täpsustas ta.

Võistlushooaeg algab IMsport/Järvamaa meeskonnal 20. oktoobril. Kavas on 22 mängu, neist 11 kodusaalis Väätsal. «Kodumänge ootame vaatama ohtralt võrkpallihuvilisi, sest tühjas saalis on kurb mängida ja kaasaelamine annab mängijatele kindlasti lisamotivatsiooni,» kutsus Ilmar Mõttus. «Saalis näeme!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles