Noored otsustajad asuvad tulevikku visandama

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osaluskohvik Endla teatris
Osaluskohvik Endla teatris Foto: Urmas Luik

1. ja 2. novembril töötavad üle Eesti osaluskohvikud. Kohvikute mõte on lihtne: tuua arutelulaua ümber kokku noored ja noortemeelsed, otsustajad ja kohaliku elu eestvedajad aktuaalsete probleemkohtade üle arutlema ning neile lahendusi leidma.

Osaluskohvikuid on Eesti noorteühenduste liidu eestvedamisel korraldatud juba 2011. aastast. Sel korral on need osa Erasmus+ projektist “Noored otsustajad”, mis soovib pakkuda 16–19aastastele üle Eesti kaasavat ja harivat kogemust seoses riigikogu ja Euroopa Parlamendi valimistega.

“Kohalikel valimistel kasutasid noored esmavalijad usinasti oma hääleõigust. Sel korral jääksid need noored valimistest kõrvale, ent püüame noorteühenduste liidu poolt pakkuda alternatiivi – võimalust arutleda silmast silma poliitikutega, osaleda debattides kandidaatidega ning vormistada oma “varihääl” kevadistel varivalimistel,” selgitas “Noored otsustajad” projektijuht Karl Andreas Sprenk.

Sprenk lisas, et noorte ja otsustajate vaheline dialoog ei peaks olema midagi erakordset, vaid loomulik osa nii kohaliku kui ka riigi poliitika kujundamisest. “Tänased noored on homsed otsustajad. Mida varem pakkuda neile positiivset kogemust ning kuulata ja arvestada nende mõtetega, seda tõenäolisem on ka nende noorte soov tulevikus nii kohaliku elu kui ka üldisemalt ühiskonna arengusse panustada,” lausus Sprenk.

Järva- ja Viljandimaa osaluskohvik alustab 1. novembril kell 10 Türi kultuurikeskuses.

Järva- ja Viljandimaa osaluskohvik alustab 1. novembril  kell 10 Türi kultuurikeskuses.  Seda korraldab Järvamaa noortekogu koos noorteühenduste liiduga. Osalema on oodatud 13–19aastased noored, samuti noorsootöötajad, ametnikud ja loomulikult otsustajad.

Osaluskohvikus on võimalik arutleda nii üleeestilistel kui ka piirkonnas aktuaalsetel ning noorte püstitatud teemadel. Lahendusi otsitakse keskkonnaküsimustele, arutletakse lõimumise ning kodanikuaktiivsuse kasvatamise võimaluste üle.

Järva- ja Viljandimaa osaluskohviku peakorraldaja Kaarel Vene sõnas, et kohvikus keskendutakse võrdselt nii riiklikele kui ka kohalikele küsimustele. “Esmapilgul võivad tunduda väljapakutud teemad mõnevõrra raskesti mõistetavad, kuid kohvikus kohapeal proovime kõigile need üheselt lahti mõtestada. Seetõttu ei tasu peljata kohaletulekut, vaid seda kindlapeale teha, kuna arutada on palju ning uute teadmistega lahkub igaüks kindlapeale,” lausus ta.

Lisaks temaatilistele aruteludele on noortel võimalik esitada küsimusi või panna kirja valimistega seotud mõisteid, millest nad sooviksid rohkem teada saada. Noorte esitatud küsimuste põhjal valmib e-külalistund, mis jõuab jaanuari keskpaigas koolidesse üle Eesti.

Osavõtuks tuleb end ette kirja panna, täpsemat teavet leiab aadressil lingid.ee/osaluskohvik2018 või Facebooki lehelt “Noored otsustajad”. Projekt “Noored otsustajad” saab teoks Erasmus+ programmi toel, seda vahendab SA Archimedese Noorteagentuur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles