Kutsume mardisante ennast üles andma

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mardisant Toompeal
Mardisant Toompeal Foto: Jaanus Lensment/Postimees/Scanpix

Pered, kollektiivid ja sõpruskonnad on oodatud 9. novembril mardisanti jooksma ja sellest ka  teada andma. Nii näitame maailmale, et mardisanditamine on elus, kirev, lõbus ja unikaalne osa meie kultuuripärandist.

 

Pannes oma seltskonna kirja, saab anda oma osa esimesse üle-eestilisse mardisandijooksu. Lisaks näidata, et mardiks käimine on ka tänapäeval oluline ja jõudsalt kasutuses olev komme nii vanade kui ka noorte hulgas. Kirja saab panna end maskeerimis- ja sanditamisfestivali „Hakkame santima!“ kodulehel www.mardipaev.com

9. novembril on Euroopa kultuuripärandi aasta  üleeestiline maskeerimis- ja sanditamisfestival „Hakkame santima“. Festivali eel on olnud ja tulevad koolitused Eesti eri paigus, 9. novembril on  mardisandi jooksmine ja mardipeod ning 10. novembril konverents Tartus, kus lisaks eestlastele teevad ettekande folklooriharrastajad Venemaalt, Lätist ja Itaaliast.

Üleeestiline mardisandijooks Euroopa kultuuripärandi aasta puhul on ellu kutsutud selleks, et säiliksid meie enda mitmekesised sanditamistraditsioonid just perede, noorte ja teiste inimeste elavas kasutuses.  Seda veab eest Eesti folkloorinõukogu koos  rahvakultuuri keskusega. 

9. novembril on Euroopa kultuuripärandi aasta üleeestiline maskeerimis- ja sanditamisfestival „Hakkame santima“. Festivali eel on olnud ja tulevad koolitused Eesti eri paigus, 9. novembril on üleestiline mardisandi jooks ja mardipeod ning 10. novembril konverents Tartus, kus lisaks eestlastele teevad ettekande folklooriharrastajad Venemaalt, Lätist ja Itaaliast.

Sanditamisfestivalil on ka kogumiskonkurss „Märka marti!“,  oodatud on fotod, lühifilmid ja lood eestimaalaste kohalikust elavast kombestikust, nagu mardi- ja kadrisandis käimine, sokujooksmine aastavahetusel, jõulu- ja vastlasandid. Lisaks on oodatud vanad fotod, sealhulgas ka mitte enam elavas kasutuses olevast sanditamisest, nagu näiteks hingesandid või sokujooks jõulude ajal.

Rohkem teavet üleeestilise sanditamisfestivali kohta leiab veebist www.mardipaev.com ja FBst https://www.facebook.com/hakkamesantima/

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles