Kaalumuredest pajatavale etendusele oodatakse publikut nii XS kui ka XL suuruses

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piret Eesmaa monoetenduses «Ma olen paks!».
Piret Eesmaa monoetenduses «Ma olen paks!». Foto: Erakogu

Sel pühapäeval näeb Taikse seltsimajas Hiiumaalt pärit näitleja Piret Eesmaa  monolavastust «Ma olen paks», mis paneb vaatajaid mõtlema sageli hinge närivatel kehakaalu teemadel.

Piret Eesmaa ise räägib lavastusest nii: «Milline naine ei oleks mõelnud, et ta on paks? Vaadanud peeglisse ja näinud seal ainult vigu? Ainult seda, kuidas ta üldse ei vasta iseenda ootustele? Ma ei tea vist mitte ühtegi. Ja just sellepärast sündiski see lugu, et mul sai sellest nii kõrini.

Keegi ei ütle «Ma olen paks!» lihtsalt niisama. Selle lause taga on alati midagi katkist. Sageli on selleks normaalse, intelligentse inimese ülitundlik sotsiaalne närv, mis tajub liigset survet teistele meeldida ja sel eesmärgil teatud moel välja näha. 

Meid ümbritsevad pidevalt õpetused, kuidas alla võtta. Pildid ühtmoodi kehadest, mis teistsugused kehad valeks kuulutavad. Ja nii me veedamegi oma päevi «õige» keha poole püüeldes — trenn, toit, salatrikid, imenipid. Keerutame peegli ees ja otsime riideid, mis «valed» vormid varjaks. Katsetame poose, et «õigem» välja näha. Sest see peaks meid õnnelikuks tegema. «Õige» kehaga oleksime rõõmsad, edukad ja armastatud. Kuid tegelikkuses, oma keha pidevalt kritiseerides ja «valeks» tunnistades me vaid hävitame iseend tükk-haaval, vabatahtlikult. Me lammutame oma Mina, lõigume selle pisikesteks tükkideks ja lahustame need oma ettekujutuses «õigest».

Just sellest räägibki lavastus «Ma olen paks!». See on isiklik lugu sellest, kui katki võib olla üks terve inimene. Naine või mees, noor või vana, XS või XL.

Taikse külaseltsi juhatuse liige Kristina Gudinas ütles, et ärgu nüüd inimesed mõelgu, et etendus on mõeldud vaid paksudele. «Tegelikult vaevab enda välimusega rahulolematus paljusid normaalkaalus naisi ja mehi. Ma loodan, et sellelt etenduselt lahkudes mõtlevad inimesed, et kilode kaotamine pole elu ainus ja tähtsaim eesmärk,» rääkis ta.

Gudinas lisas, et nii nagu Taikses on kombeks asju teha omamoodi, siis ka seekord pakuvad nad etenduse ajal suupisteid. «See haakub hästi etenduse teemaga. Pärast etendust loob Piret Eesmaa vaatajatega sõbraliku vestlusringi, kus kõik saavad sel teemal oma arvamust avaldada ja ennast vaevavad mõtted südamelt ära rääkida,» selgitas ta.

Gudinas loodab, et etenduse külastajad veedavad koos ühe mõnusa pühapäevase õhtu ja saavad sealt palju ainest mõtlemiseks ja oma elu muutmiseks.

Pileteid etendusele on veel saada ja kõigil huvilistel palus ta enda tulekust teada andmisega kiirustada, et korraldajad jõuaks parajas koguses suupisteid varuda.

Pileti hind sisaldab ka suupisteid. Kohta reserveerimiseks tuleb saata e-kiri aadressil marmastan@gmail.com või taiksekylaselts@gmail.com või helistada telefonil 5039073.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles