Osaluskohvikus pöörati tähelepanu ühiskondlikele valupunktidele

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osaluskohvik
Osaluskohvik Foto: Ants Leppoja/MTÜ Järvamaa Eesti südamaa

Pea 80 noort, otsustajat ja noortemeelset arutasid neljapäeval, 1. novembril Türi Kultuurikeskuses ühiskondlike teemade ja valupunktide üle.

 

Kohvikus oli tänavu kuus erinevat teemat. Neist kolm riikliku teemat olid: “Potentsiaal või probleem, eksperdid Kätlin Merisalu ja Heiki Viisimaa, “Vastuolud äratavad”, eksperdid Yoko Alender ja Jürgen Ligi ja “Ekstremismist üksmeeleni”, eksperdid Eve Siilak ja Pipi-Liis Siemann.

Kolm kohalikku teemat olid “Noortele tuhanded vs tööandjatelt kommiraha”, eksperdid Ott Väli ja Kristiina Herkül, “Noored muutuvas Euroopas - 12 sammu rohelisema linna poole”, eksperdid Yoko Alender ja Kersti Viilup ning “Rattakiiver + 16. eluaasta = kiiver prügikasti”, eksperdid Malle Hermanson ja Elerin Tetsmann.

Teemad olid kaasakiskuvad ning põnevad, iga 45 minutiline arutelu oli täis arukaid ja innustavaid mõtteid, ideid või ettepanekuid.

Teemad olid kaasakiskuvad ning põnevad, iga 45 minutiline arutelu oli täis arukaid ja innustavaid mõtteid, ideid või ettepanekuid.

Osaluskohvikust kõlama jäänud mõtteid ja ettepanekuid oli palju. Neist mõned tähtsamad riiklikest teemadest:

* Loome noortele rohkem mugavaid keskkondi, kus arutelu tekitada

* Toome kooli elule lähemale ehk hakkame tundides arutlema ühiskonnas aktuaalsetel teemadel

* Noorte, täiskasvanute ja vanurite arvamusi peab kõiki võrdselt kuulama.

* Argumenteerides kasutame fakte ja kuulame teist osapoolt ja jätame emotsioonid kõrvale

* Noortele tuleb anda enam vastutust ning anda neile võimalust proovida, katsetada ja eksida

* Noorte meelest peaks tuleviku maailm olema rohkem tolereerivam kõikide inimeste ja rahvuste suhtes.

Põnevaid arutelusid pakkusid ka kohalikud teemad, kus ühiste arutelude käigus jõuti erinevate lahendusteni. Mõned ideed toome siin välja:

* Inimestele tuleks luua mugavad võimalused keskkonna säästmiseks. Näiteks valgustatud kõnniteed, kergteed jms.

* Luua kortermajade juurde lukustatud rattakuurid, et elanikud saaksid mugavalt jalgrattaga liikuda, ilma et peaks ratast igal õhtul keldrisse viima.

* Kiivri kandmise muutus peab toimuma kogu ühiskonna tasandil, mitte ainult 16. aastaste seas.

* Anname võimaluse noortel ise disainida enda kiiver

* Aina enam on noori, kes soovivad suvel tööd teha, lootmata saada sealt hirmus kõrget palka. Vastupidi soovitakse ennast arendada ning kogemusi saada.

* Noored peavad õppima enda kogemusi CVs kajastama ning enda kasuks pöörama.

Esmakordselt kasutati Osaluskohvikute kokkuvõtteks Fishbowl arutelu tehnikat, mis korraldajatele üllatuseks läks väga hästi toimima. Kahjuks sai aeg enne otsa kui oleksime jõudnud põletavad küsimused läbi arutada.

“Järva- ja Viljandimaa Osaluskohvik” oli esmakordselt toimunud sündmus, mis näitas taaskord kui paljud noored soovivad ühiskondlikel teemadel kaasa rääkida ning enda arvamust avaldada. Osalejad kiitsid sündmuse atmosfääri, teemade valikut ning osalejaid, kes olid motiveeritud ning huvitatud erinevatest aruteludes.

“Projekti “Noored Otsustajad” näol on tegemist Erasmus+ programmi toetatud algatusega, mille läbi soovitakse pakkuda 1750-noorele üle Eesti kaasavat ning harivat kogemust seoses 2019. aasta valimistega.

Vaata MTÜ Järvamaa Eesti südamaa pildistaja Ants Leppoja fotosid siit!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles