Keskpanka on sel aastal toodud ligi 7000 kahjustunud pangatähte

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: SCANPIX

Eesti Panka on toodud käesoleva aasta 10 kuu jooksul 6927 kahjustatud pangatähte ja 21 münti.

 

Kõige sagedamini saavad pangatähed kahjustada laste, koduloomade, pesu pesemise ja niisketest tingimustes sularaha hoiustamise tulemusena.

Rahatäht vahetatakse Eesti Pangas ümber, kui sellest on säilinud rohkem kui pool. Tahtlikult rikutud või kahjustatud pangatähti välja ei vahetata. Kahjustatud või rikutud Eesti krooni pangatäht vahetatakse välja aga juhul, kui sellest on säilinud üle poole ja pangatähel on tervikuna loetav seeria ja number. Eesti krooni müntidel peab olema loetav vähemalt nimiväärtus ja vermimisaeg.

Kui pangatäht või münt saab kahjustada siis tuleks sellega pöörduda mõnda kommertspanga kontorisse või Eesti Panga muuseumipoodi. Kahjustatud sularaha saadetakse Eesti Panka ekspertiisi, kus tehakse kindlaks, kas tegemist on õige rahaga ning kas kahjustatud raha kuulub ümbervahetamisele ja hüvitamisele. Ekspertiis on inimestele tasuta. Sel aastal on  uuritud Eesti Pangas 6927 kahjustatud pangatähte ja 21 münti.

Kui pangatäht või münt saab kahjustada siis tuleks sellega pöörduda mõnda kommertspanga kontorisse või Eesti Panga muuseumipoodi.

Eesti Panga ülesanne on hoolitseda selle eest, et pankade kaudu ringlusse lastav sularaha oleks kvaliteetne. Selleks kontrollib Eesti Pank iga päev raha käibekõlblikkust. Kulunud ja määrdunud pangatähed hävitatakse ning nõuetele vastav raha saadetakse taas ringlusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles