Õiguskomisjon toetas abipolitseinikele ka taseri kasutamise õiguse andmist

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrišokirelv ehk taser.
Elektrišokirelv ehk taser. Foto: Danny Lawson / PA Wire / Press Association Images / Scanpix

Õiguskomisjon arutas istungil abipolitseiniku seaduse muutmise seaduse eelnõu, mille eesmärk on luua paindlikumad võimalused abipolitseinike kaasamiseks politseitöös. Komisjon toetas abipolitseinikele alko- ja narkotesti tegemise ning taseri kasutamise õiguse andmist.

Komisjoni esimees Jaanus Karilaid ütles, et eelnõu menetlemisel on tekkinud positiivne sünergia abipolitseinike ja politseinike vahel ning tehtud on palju kompromisse.

„Meil on üle tuhande abipolitseiniku, kes saavad nüüd õiguslikult tugevama aluse oma tööks ja rohkem töövahendeid,“ ütles Karilaid. „Politsei saab juurde abijõudu ja kokkuvõttes võidab sellest kõige rohkem kogu ühiskonna turvalisus.“

Eelnõu ühe algataja Jaak Madisoni sõnul on eelnõu menetlemise käigus tehtud väga häid kompromisse eelnõu algatajate, Siseministeeriumi ning Politsei- ja Piirivalveameti vahel, mille tulemusel on menetluses olev eelnõu väga kasulik tervele ühiskonnale.

Eelnõu ühe algataja Jaak Madisoni sõnul on eelnõu menetlemise käigus tehtud väga häid kompromisse eelnõu algatajate, Siseministeeriumi ning Politsei- ja Piirivalveameti vahel, mille tulemusel on menetluses olev eelnõu väga kasulik tervele ühiskonnale.

„Seaduse muutmisega parandatakse väga paljusid kitsaskohti ja ühtlustatakse abipolitseinike töö politseinikega, mis annab palju paremad võimalused kaasata vabatahtlikke, kes on selleks koolitatud, motiveeritud ja kompetentsed,“ ütles Madison.  

Õiguskomisjon toetas istungil konsensuslikult ettepanekut anda abipolitseinikele õigus kasutada indikaatorvahendeid lisaks alkoholijoobe kontrollile ka narko- ja psühhotroopsete ainete osas. Komisjonile selgitati, et kui kontrollitava näit on positiivne, siis tuleb ta üle anda politseile edasiste menetlustoimingute tegemiseks.

Komisjon toetas ka ettepanekut, millega abipolitseinikel tekib lisaks tulirelva kasutamise õigusele ka elektrišokirelva ehk taseri kasutamise õigus. Selleks peab abipolitseinik läbima vastava koolituse ja väljaõppe.

Komisjonis tunti huvi, kas nõrga tervisega inimeste peal võib taserit kasutada. Komisjonile selgitati, et kindlasti on taseri kasutamine humaansem kui tulirelva või külmrelva kasutamine.

Eelnõu näeb veel ette, et abipolitseinik saab edaspidi kanda ka politsei vormi, kuid kodaniku jaoks peab ta olema politseist selgesti eristatav.  

Komisjon otsustas saata eelnõu (631 SE) teisele lugemisele 21. novembril ja tegi ettepaneku eelnõu vastuvõtmiseks 5. detsembril. Eelnõu jõustumine seadusena on planeeritud 1. augustil 2019.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles