Antibiootikumiresistentsus on üha suurenev probleem

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Antibiootikumid.
Antibiootikumid. Foto: Tito Wong / PantherMedia / Scanpix

18. novembril tähistatakse Euroopa Antibiootikumipäeva. Päeva eesmärgiks on pöörata inimeste tähelepanu antibiootikumide liigsele kasutamisele.

 

Antibiootikume kasutatakse inimeste ja loomade bakterhaiguste raviks. Antibiootikumide liig- ja väärkasutamisel võib tekkida antibiootikumiresistentsus ehk AMR. Bakterite muutumisel resistentseks kaotavad antibiootikumid oma toime.

Veterinaar- ja Toiduametil (VTA) on oluline roll antibiootikumiresistentsuse vähendamise tegevuskava elluviimisel. Läbiviidava järelevalve käigus loomapidajate teadlikkuse tõstmine,   tõhusam ravimiarvestuse kontroll, antibiootikumide vastutustundliku kasutamise põhimõtete jälgimine ning osalemine antibiootikumide kasutamise infosüsteemi väljatöötamisel täidavad kõik seda eesmärki.

Antibiootikume kasutatakse inimeste ja loomade bakterhaiguste raviks. Antibiootikumide liig- ja väärkasutamisel võib tekkida antibiootikumiresistentsus ehk AMR.

VTA loomatervise- ja heaolu osakonnajuhataja Harles Kaupi sõnul tuleb antibiootikumide kasutamist loomakasvatuses vähendada. “Antibiootikumiresistentsusese levikule aitab kaasa antibiootikumide liigkasutamine loomakasvatuses. Kõige efektiivsem viis antibiootikumiresistentsusega võitlemiseks on antibiootikumide tarvitamise vähendamine,” selgitab Kaup

“Esimeseks sammuks on bioohutuse parendamine loomakasvatussektoris. Selle abi ennetaksime haiguseid ning väheneks vajadus kasutada antibiootikume. Seega võitleme põhjustega, mitte tagajärgedega,” lisab Kaup.  

Veterinaar- ja Toiduamet seisab tarbimisväärse toidu ja tervete loomade eest Eestis. Selleks teeb amet järjepidevat kontrolli nõuete täitmise üle kogu toidukäitlemise ahela ulatuses: loomakasvatusest, toidu tootmisest ja töötlemisest kuni toidu tarbijani jõudmiseni.

Tagasi üles