Paide teater loob kaitseala

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Kaitseala» üks proovidest oli looduskaitsealuses Väätsa rabas.
«Kaitseala» üks proovidest oli looduskaitsealuses Väätsa rabas. Foto: Paide Teater

Paide muusika- ja teatrimaja suure saali laval esietendub kolmapäeval, 21. novembril Paide teatri avalavastus „Kaitseala“. Trupi ühistööna valminud lavastus võtab luubi alla teatri kui ruumi, kus inimesed kokku saavad.

 

Kui tahes kaugel, oleme üksteisest ometi vaid sõnumi kaugusel. Või Twitteri säutsu. Või hashtag'i. Või Instagrami like'i. See on uus reaalsus. See on kujuteldava läheduse reaalsus. Ometi tunneb äsja tööd alustanud Paide teater, et sellest ei piisa. Selleks et kokku saada, on vaja kokku tulla. Ja kuhu mujale üks teater inimesed kokku kutsub kui mitte lavale.

Paide teater on pea neli kuud tööd teinud ja esimese prooviprotsessi sihiks võtnud kogukonna mõistmise, trupist kogukonna kasvatamise. Avalavastusega „Kaitseala“ astub teater sammu edasi ja kutsub väikesele  kogukonnale külla publiku, keda ühendab ehk tõesti vaid fakt, et nad on ostnud pileti ühele ja samale etendusele.

Mis toob meid kokku? Mis toob meid teatrisse? Lavastuse tutvustuseks sobib lõik Brett Bailey 2014 teatripäeva läkitusest: "Me tuleme kokku, et nutta ja mäletada, naerda ja mõtiskleda, õppida, meelt avaldada ja ette kujutada. Et imestada tehnilise meisterlikkuse üle ja kehastada jumalaid. Et pidada koos hinge kinni meie võime üle väljendada ilu, kaastunnet ja ebardlikkust. Me tuleme kokku, et saada energiat ja jõudu. Et pühitseda erinevate kultuuride rikkust ja lõhkuda piire, mis meid lahutavad."

Lava on kohtumispaik. Kõik võib juhtuda. Me ei lahku kahe ja poole tunni jooksul lavalt, me oleme koos. Et mingit vajadust lahkumiseks poleks, oleme isegi teatrikohviku lavale toonud. Pirukate, koogi, kohvi ja konjaki jaoks soovitab teater taskud münte täis toppida.

„Kaitseala“ etendustel kohtub teater publikuga kümnel korral 21. novembrist 17. veebruarini.

Lavastuse töörühma kuuluvad näitlejad Johannes Richard Sepping, Joosep Uus, Kirill Havanski, Ursel Tilk (Paide teater) ning Grete Jürgenson (külalisena Rakvere teatrist), lavastaja Jan Teevet, dramaturg Oliver Issak, kunstnik Freda Purik, valguskujundaja Rommi Ruttas, produtsent Harri Ausmaa ning produtsendi assistent Birgit Sitska.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles