Kuus meelespead, et pühad mööduksid ohutult

Silja Vilbu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluehted
Jõuluehted Foto: Pexels / CC0 Licence

Kodus pühadekaunistusi üles seades, kuuske püstitades ning eriti lahtise tulega küünlaid kasutades tuleks kindlasti arvestada ka nendest tulenevate ohtudega, millele tihti annavad oma panuse ka koduloomad ja lapsed. Kindlustusettevõte toob välja kuus meelespead, mida võiks pühadeks valmistudes jälgida.

„Kui filmitegijad ütlevad, et laste ja loomadega filmides peab alati valmis olema ootamatusteks, siis tegelikult sama kehtib ka kindlustuse puhul,“ märkis Salva Kindlustuse varakindlustuse osakonna juhataja Alver Kivirüüt. „Pühade ajal sätitakse kodudes laiali kaunistusi, pannakse püsti kuusepuu ja kasutatakse tavapärasest ka rohkem lahtist tuld, kuid paneme kõigile südamele, et alati tuleks arvestada ka ohtudega, mis nendest tuleneda võivad.“

Kivirüüdi sõnul näitab kogemus, et üheks ohtlikumaks elemendiks on valveta jäetud küünlad, pürotehnika ning nende järel omapäi jäetud koduloomad ja väikelapsed. „Kassidele meeldib näiteks väga kuuspuude otsa ronida või rippuvat karda uudistada. Lihtsalt pikali kukkunud kuusk ei kujuta endast ilmselt suurt ohtu teie varale, kui see just kukkumise käigus telekat pikali ei lükka, kuid kui puu küljes on näiteks põlevad küünlad, siis võib kahju olla juba märkimisväärne. Samuti on tulnud ette, et ümber läinud kuuse aluses olev vesi on kahjustanud elektriseadmeid ning veekahjusid,“ selgitas Kivirüüt.

Kuus meelespead pühadeajaks:

  1. Põlevate küünalde puhul kasuta meeldetuletust. Põlevaid küünlaid ei tohiks kindlasti valveta jätta. Tihti läheb see lihtsalt ka meelest. Märgi kasvõi telefoni ülesse, mitu küünalt põlema panid või jäta mobiili meeldetuletus või äratus põlevate küünalde kontrollimiseks. Abiks on ka välisukse juurde pandud silt, mis meenutaks küünalde kontrollimist enne kodust lahkumist.
  2. Üleliigne kola vii rõdult ära. Juba praegu lastakse majade vahel ilutulestikku, mis põhjustab rõdudele sattudes iga aasta põlenguid. Hoia rõdu põlevast materjalist puhas ning ära jäta aknaid või katteid lahti.
  3. Jõulupuu kindlustamata üles sättimine. Kõrgema kuuse ja selle ülemiste okste kaunistamist ära võta ette üksi. Jõulude aegu pole ebatavalised juhtumid, mil just kuuske kaunistades on toolilt maha kukutud ning ennast või muud vara sellega lõhutud. Palu keegi appi tooli või redelit hoidma. Üheskoos jõulupuu kaunistamine on pealegi tore tegevus.
  4. Ruume kaunistades ära kata kinni valveandureid. Vahel tuleb ette, et küünalde põletamise või toidu valmistamise käigus lähevad tööle suitsuandurid ning need lülitatakse välja, kuid unustatakse need hiljem taas töökorda seada. Vältida tasuks ka muude valveseadmete, näiteks kaamerate, kinni katmist.  
  5. Kärssav jõulupraad. Pühade ajal valmistatakse kodus jõuluroogi, piparkooke jne, mis unustamise korral võivad kärssama minna ning põhjustada suitsukahjustusi, halvimal juhul tulekahju. Köögis peaks kindlasti olema töökorras suitsuandur ning heaks abivahendiks on ka kättesaadavas kohas asuv tuletekk. Tuletekk on ka hea jõulukink lähedasele!
  6. Ilutulestik ja lemmikloomad. Paljud lemmikloomad kardavad ilutulestikku ja sellega kaasnevat paugutamist. Püüa loomale olla seltsiks ja teda rahustada. Eelnevalt võib juba ette valmistada koha, kuhu loom saaks vajadusel peituda ning jälgi, et väljas olevad suuremad koerad ei pääseks paanikas põgenema. Abi saab ka spetsiaalselt mürahirmu peletamiseks mõeldud heliklippidest ja rahustavatest feromoonidest.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles