Akendel söödamajad tapavad linde

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike värbkakk, kes ei elanud kokkupõrget aknaga üle, sest abi jõudis temani liiga hilja.
Väike värbkakk, kes ei elanud kokkupõrget aknaga üle, sest abi jõudis temani liiga hilja. Foto: Virge Võsujalg
  • Linnud ei näe klaasi
  • Kokkupõrked toimuvad täie lennuhoo pealt
  • Abitu lind alajahtub kiiresti

Liiga akende lähedale paigaldatud lindude söödakoht võib tiivulised ohtu seada ja aknaga kokkupõrke järel nende surma põhjustada.

Eesti metsloomaühingu Järvamaa piirkonnajuht Virge Võsujalg juhib inimeste tähelepanu asjaolule, et söödakohad ei tohiks olla akendele liiga lähedal. «Ma saan aru, et inimesed tahavad linde aknast jälgida, kuid linnud ei suuda aknaklaasi enda ees näha ja lendavad täie hooga selle vastu,» selgitas ta.

Kõige suurem absurdsus, mida Võsujalg on näinud, on Espakis müüdav läbipaistev ja iminappadega aknaklaasi külge kinnitatav lindude söödamaja. «No see on küll tõeline surmalõks, sest linnud näevad vaid toitu, kuid mitte seda, et maitsev nokatäis on ümbritsetud läbipaistva plastikuga. Toitu võtma lennates on kokkupõrge majaga kindlustatud. Ja kes maja vastu ei lenda, see lendab suure tõenäosusega aknaklaasi vastu, kuhu maja on kinnitatud,» selgitas ta.

Kokkupõrked akendega ongi Võsujala sõnul viimase aja põhimure, millega linnud iga päev nende juurde jõuavad. «Kokkupõrkel aknaklaasi või mõne muu läbipaistva materjaliga saab lind tugeva põrutuse ja potsatab tavaliselt maapinnale. Kuna väljas on miinuskraadid, alajahtub õbluke lind kiiresti. Kui inimesed seda ei märka ja lind võimalikult ruttu abi ei saa, siis paraku ta hukkub,» lausus ta.

Sellest nädalast on Võsujalal näiteks tuua kurb juhtum, kus Eesti üks pisemaid kakulisi ehk värbkakk tahtis söödamajast midagi noka vahele napsata, kuid põrutas sellise hooga vastu klaasi, et enam edasi lennata ei suutnud. Head inimesed kutsusid küll metsloomaühingu vabatahtlikud appi, kuid paraku liiga hilja. Kakuke heitis abistajate käte vahel hinge.

Et just praegu on paras aeg lindudele söödamaju üles panna, sest looduslikku sööki hakkab nappima, paluvad Eesti metsloomaühingu vabatahtlikud teha seda vastutustundlikult. «Palun leidke söödamajadele, seemnepallidele ja muule toidukraamile koht, mis poleks lindudele ohtlik. Lisaks klaasidele on lindudele suureks ohuks ka kassid, mistõttu ei sobi sulelistele sööki panna maapinnale ega ka suurte puuokste külge, mis kasse hõlpsalt kannavad,» selgitas Virge Võsujalg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles