Glasuuriga saab piparkoogile peale silmailu lisada põnevaid maitseid

Alice Lokk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valget toiduvärvi ehk titaandioksiidi leidub nt glasuurides.
Valget toiduvärvi ehk titaandioksiidi leidub nt glasuurides. Foto: Marko Saarm

Jõulueelsel ajal on müügil palju eri värvi piparkoogiglasuure. Võiks arvata, et need maitsevad hästi ja sobivad igale piparkoogile, kuid tuli välja, et esmamulje on petlik. Kuus Sakala töötajat proovis mitut sorti glasuure ja nii mõnigi neist valmistas pettumuse.

Proovimisele läksid Eesti Pagari, Marta Pagari, Selveri Köögi, Reval Kondiitri ja Luuna Pagari valge glasuur ning mõni erilisema maitsega värviline glasuur. Hindamisel peeti silmas, kui mugav on glasuuri kasutada, mismoodi see maitseb ja kuidas see piparkoogi peal püsib. Hindeid anti viiepallisüsteemis.

Tulemustest selgus, et üldiselt oli piparkooke glasuuriga katta mugav, samas maitsed olid üllataval kombel üsna erinevad. Kui üks glasuur oli liiga magus, siis teises oli liiga tugevalt tunda sidrunhappe maitset.

Värviliste glasuuride valikus olid Pagaripoiste naturaalsest toorainest mustika-, maasika-, piparmündi- ja sidruniglasuur ning Eesti Pagari uudistoode must glasuur.

Kahtlemata võib tulemus sõltuda sellest, millistele piparkookid​ele glasuuri pannakse. Seekord said kaunistamiseks võetud tugeva maitsega õhukesed piparkoogid. Küllap oleks tulemus teistsugune, kui proovida glasuuri paksudel ja mahedama maitsega piparkookidel. Võib olla oleks mõni kehva maitsega glasuur siis ka parema hinde saanud.

Pagaripoiste pressiesindaja Triin Haljasmäe ütles, et naturaalsete glasuuride kohta on ettevõte saanud väga head tagasisidet. «Minule tundub, et inimestele need meeldivad. Need on tootmises olnud juba kolm aastat.»

Haljasmäe sõnutsi mõni ostujuht lausa ootab Pagaripoiste marjaglasuure igal aastal poodidesse. «Need on küll kallimad kui tavalised toiduvärvidega glasuurid, kuid inimestele naturaalsed tooted meeldivad. Seal ei ole pahasid säilitusaineid, mis osal inimestel tekitavad allergiat. Meie tehnoloog leidis võimaluse, kuidas saada glasuuridele värvid ilma värv- ja säilitusaineteta, ja nii ta läks.»

VALGED GLASUURID

Eesti Pagar

Eesti Pagari glasuuriga oli piparkooke ehtida kõige ebamugavam. See oli vedel ja voolas laiali – küllap oli see halvasti segunenud. Leiti, et seda on hea kasutada ainult piirjoonte tegemiseks. Piparkooke niisama glasuurida sellega ei õnnestunudki. Maitselt oli see pigem hapukas. «Midagi on, mis siin häirib,» ütles üks kolleeg kokkuvõtvalt.

Hind 1,09 eurot.

Hinne 2,5.

Reval Kondiiter

Reval Kondiitri glasuur oli üsna jahune. Samuti polnud see päris õige glasuuri maitsega. «Midagi oleks nagu valesti: mage ja maitseb imelikult,» lausus üks proovija. Samas tuleb tõdeda, et piparkooke glasuurida oli sellega mugav.

Hind 0,99 eurot.

Hinne 3.

Selveri Köök

Selveri Köögi glasuuri puhul võis esimese asjana märgata, et see polnud päris valge, vaid natuke hallikas. «Lõhnalt on see pigem hapukas, kuid maitse on lääge,» leidis üks kolleeg. Konsistents tundus alguses vesine, kuid tuli välja, et glasuurida oli sellega väga hea.

Hind 0,79 eurot.

Hinne 3,5.

Marta Pagar

Marta Pagari glasuuri kohta võis kuulda positiivseid kommentaare. «Maitseb ülihästi. Nagu jäätis,» märkis üks. Teine lisas, et maitse on hapukas ja mõnus. Konsistentsilt oli glasuur vahune. Sellega oli mugav piparkoogile joonistada ka väiksemaid kujundeid. Pakendisse tasub aga lõigata üsna väike auk.

Hind 0,89 eurot.

Hinne 4.

Luuna Pagar

Luuna Pagari glasuur pälvis kõige rohkem kiidusõnu ja sai kõrgeima hinde. Glasuuril oli suuremat ja paksemat sorti pakend, mis tegi selle kasutamise eriti mugavaks. Mitu kolleegi leidis, et maitse on meeldivalt hapukas. «Täpselt selline, nagu vanasti kodus ise tehti.»

Kaunistades tundus glasuur algul küll natuke liiga vedel, kuid see kivistus ruttu.

Hind 1,50 eurot.

HINNE 5.

VÄRVILISED GLASUURID

Mustikaglasuur

See glasuur valmistas proovijatele pettumuse: mainiti, et maitse oli liiga magus ja justkui rääsunud. Jõuti ühisele arvamusele, et glasuuril on sees tükid ja mingisugust marja maitset see isegi meenutab, kuid mustikast on asi kaugel. «Ilma piparkoogita maitstes tundub, nagu oleks see pahaks läinud,» nentis üks kolleeg.

Kiita võib aga ilusat tumelillat värvi, mis näeb piparkoogil väga kena välja.

Hind 1,29 eurot.

HINNE 2.

Sidruniglasuur

Kui mõni teine glasuur jäi maitselt lahjaks, siis see oli kõikide teistega võrreldes kõige intensiivsema maitse ja lõhnaga. Öeldi isegi, et see on Fairy pesuvahendi lõhnaga. Sidruni maitset oli küll tunda, kuid see oli kunstlik, meenutas ehk sidrunikoort. Samas kaunistada oli selle glasuuriga mugav.

Hind 1,29 eurot.

HINNE 2,5.

Must glasuur

Loodusliku toiduvärviga must glasuur nägi piparkoogil lahe välja, kuid kõik katsetajad tõdesid, et sellel pole mingisugust maitset. Küllap sobib selline glasuur pigem väikeste detailide jaoks teiste värvide kõrval. Näiteks saab sellega joonistada lumememmele nööbid.

Konsistentsilt oli see paksem kui teised glasuurid. Pigistada oli seda väga raske ning käed väsisid ruttu ära. Positiivne oli aga see, et glasuur kuivas väga ruttu.

Hind 1,09 eurot.

HINNE 3.

Piparmündiglasuur

Ootused olid kõrged, paraku tuli natuke pettuda. «Kinnisilmi proovides ära ei arvaks, et tegu on piparmündiga,» ütles esimene proovija. Leiti, et kerge piparmündinüanss küll on, kuid maitse jäi ikkagi lahjaks. Samas ütles üks kolleeg, et see glasuur on hea maitsega. «Suulakke tekib hõrk magusus.»

Hind 1,35 eurot.

HINNE 3.

Maasikaglasuur

Värvilistest glasuuridest oli maasika oma kõigi lemmik. Maitse polnud kunstlik nagu sidruni- või piparmündiglasuuril ja maasikat oli tugevalt tunda. Ka lõhna järgi oli kohe aru saada, mis marjaga on tegu. Mainiti, et see glasuur meenutab mannavahtu ja maasikajäätist. «Esimest korda maitstes on tunda kerget hapukust, kuid see sobib siia hästi,» lausus üks hindaja.

Hind 1,79 eurot.

HINNE 5.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles