VAATA ÜLE: milline tuleb jõuluaja ilm?

Silja Vilbu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Udune talveilm
Udune talveilm Foto: Birgit Itse / Järva Teataja

Kohe-kohe algav nädalavahetus juhatatakse sisse korraliku talvekülma ja lumetuisuga. Jõulupühade ajal kisub ilm riigi ilmateenistuse andmetel aga sulaks: Lääne-Eestis võib ka vihma sadada.

Reedel laieneb madalrõhkkonna serv koos niiskema õhumassiga üle Läänemere Baltimaade kohale. Öösel jõuavad lumepilved Lääne-Eesti saartele ja laienevad edasi mandri sisealade suunas. Puhub võrdlemisi tugev kagu- ja idatuul ja on pinnatuisku. Õhutemperatuur on öösel saartel -2..-6, mandril -7..-10 ja kui mõneks ajaks taevas selgineb, siis võib veidi alla -10°C langeda, päeval -4..-8°C, saarte rannikul veidi kõrgem. Teeilmakeskus hoiatab reedel heitlike olude eest.

Laupäeval liigub aktiivne osatsüklon Taani lähistelt üle Poola itta ja Eesti jääb selle põhjaserva. Siin-seal sajab kerget lund, võib olla pinnatuisku. Puhub mõõdukas idakaare tuul, õhtul pöördub põhjakaarde. Õhutemperatuur on öösel -5..-10°C, päeval tõuseb vaid kraadi võrra kõrgemale.

Ilm laupäeval
Ilm laupäeval Foto: kuvatõmmis: ilmateenistus.ee

Pühapäeval kaugeneb osatsüklon Venemaale ja selle mõju väheneb. Kohati sajab kerget lund, suurem on tõenäosus rannikualadel. Puhub mõõdukas põhjakaare tuul. Õhutemperatuur on öö hakul -5..-10, pärast keskööd veidi tõuseb, päeval -3..-7°C.

Ilm pühapäeval
Ilm pühapäeval Foto: kuvatõmmis: ilmateenistus.ee

Esmaspäev, jõululaupäev jätkub tõenäoliselt talvise ilmaga. Eesti jääb mitme rõhuala piirimaile. Lumehooge on vaid üksikuid ja sajuhulk on väike. Tuul on nõrk ja valdavalt läänekaarest. Õhutemperatuur on -4..-9°C, öösel selgema taeva all langeb kuni -13°C-ni.

Ilm esmaspäeval
Ilm esmaspäeval Foto: kuvatõmmis: ilmateenistus.ee

Teisipäeval liigub aktiivne madalrõhkkond Skandinaavia põhjatippu ja selle serva mööda jõuab Läänemere äärde pehmem õhumass, lisandub niiskust ja ilm läheb lääne pool sulale. Öösel on laiguti veel selgemaid laike ja ilm suurema sajuta. Edelatuul tugevneb. Õhutemperatuur on öö hakul Lääne-Eestis -2..-7, Kesk- ja Ida-Eestis -7..-12°C, hommikuks tõuseb. Päeval pilvisus tiheneb ning alates Loode-Eestist hakkab lund ja lörtsi sadama, õhtul saartel ja looderannikul ka vihma. Puhub tugev edelatuul, õhtul saartest alates pöördub läände ja loodesse. Jätkub õhutemperatuuri tõus, õhtul on Lääne-Eestis 0..+3, Kesk- ja Ida-Eestis -1..-5°C.

Kolmapäeval eemaldub madalrõhkkond Karjala kohale ja selle servaalal on meil öösel sagedasti sajuhooge - sajab lund ja lörtsi, Lääne-Eestis ka vihma. Puhub tugev lääne- ja loodetuul. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel -3..+2°C, öösel võib sisemaal kohati -5°C-ni langeda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles