Vilemees kukkus Aravete spordihoones kokku

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lein.
Lein. Foto: Elmo Riig

Pühapäeva hommikul Aravete spordihoones peetud Järvamaa korvpalli-meistrivõistluste kolmanda mängunädalavahetusel Retro ja Ambla SK mängu ajal kukkus kokku kohtunik ja suri.

Maakonna korvpallientusiast Ervin Runnel ütles, et kui käimas oli teine veerandaeg, täpsemalt selle kolmas minut, kukkus jalapealt kokku teenekas korvpallikohtunik Toivo Rannu. „Meest hakati kohe elustama, korraks saadi ka süda tööle, kuid...,“ lausus ta. „Kiirabi tuli  Aravetele kohale  nii Tapalt kui ka Paidest, kuid teha ei olnud enam midagi.“

Paide Viking Window korvpalliklubi eestvedaja Janno Viilup ütles, et mõlema meeskonna koosseisus olid vajaliku elustamisväljaõppe saanud päästjad. Nood asusidki esimesena tööle. "Enne kiirabi kohalejõudmist kutsuti kodust kohale ka üks kiirabibrigaadi töötaja ja kohale tulid ka kutselised päästjad. Kõik andsid oma panuse."

Selle intsidendi järel jäi mäng pooleli. Ära jäeti ka kõik teised tol päeval kavas olnud kohtumised. 

Ervin Runnel ei mäletanud, et mõni spordimees oleks kohtunik olles jalapealt kokku kukkunud ja surnud. "Just küsisin, ega Toivo enne mängu midagi kurtnud, kuid ei. Ta oli olnud ikka tavaline Toivo. Miski ei viidanud, et selline asi võinuks juhtuda," ütles Runnel. "Ta tuli Aravetele mängu vilistama veel enda autoga." (JT)

MEENUTUSEKS

Kahju, et meie hulgast lahkuvad nii varakult just tegusad inimesed.

Harro Pajundi, Toivo trennikaaslane koolipäevilt.

Toivole tegusat õigusemõistmist taevastel korvpalliväljakutel. Vaevalt, et sellise hingega inimene seal käed rüpes istub.

Margit Vaher, Toivo trennikaaslane koolipäevilt.

Toivoga tegi mind tuttavaks muusika. Seitsmekümnendatel oli ju diskorite aeg ja tandem Kalda-Rannu oli see, mis tõi alati Türi kultuurimaja rahvast täis. Käisin minagi, peaasjalikult muusikat kuulamas.

Tutvumine tuli küll mõni aeg hiljem ja lõpuks üheskoos ka nii mõnegi raadiosaate tegemine. Paraku oli mitmesuguseid segavaid asjaolusid, nõnda et  neid kohtumisi oleks võinud palju rohkem olla. Alati leppisime, et eks järgmine kord...

raadiolegend Andres Põllu, Toivo sõber

Hea naaber Toivo kohta ütlen järgmist- ehitasime aastaid Kuu tänaval ridaelamut. Toivo oli väga täpne ehitaja, renoveerija. Alati oli läbi mõeldud, kuidas mingit tööd teha. Millised tööriistad vajalikud. Talle meeldis nokitseda ja teha ka selliseid mitte eriti tähtsaid (mitte silma hakkavaid) töid.

Toivo oli ka aastaid tegev  LC Paide Bastion'is.

Aarne Krass, Toivo sõber

TOIVO RANNU

1.03.1954 – 6.01.2019

Korvpalliklubi 7 asutajana ja aktiivse liikmena oli Toivo korvpallikohtunike nõustajaks ja kasvatajaks kogu elu. Järvamaal on tema näpunäidete alusel üles kasvanud lausa neli põlvkonda kohtunikke. Spordikohtunik ei ole paljalt reeglite järgi vilistaja, vaid ka suunaja kogu korvpalli arengu juures.

40 aastat on Järvamaa ja Eesti liigade mängijad kogenud Toivo pühendumust ja printsipiaalsust, et mäng saaks kõigile oma reeglites arusaadavaks ja rohkem ikka meeldivaks, kui võitluseks vastase ja lubamatu võtetega. See pühendumus viis ta ka viimsel päeval tegevusse.

Endine võistkonnakaaslane ja sõber Jaan Rahe meenutab: Toivo oli see kes mind 1968. aastal korvpalli kutsus mängima ja selle meeskondliku mängu peensusi õpetas. Treener Elvi Maremäe juhendamisel suudeti erineva aastakäigu Järvamaa poistest alati hea võistkond kokku panna ja Toivo oma põhjalikkusega ning mängujuhina omas selles suurt osa. Lisaks tuldi koos 1984. aastal maakonna meistriks jalgpallis ning ka hokimängus, Toivo oli väravavaht, löödi sama kire ja entusiasmiga kaasa. Toivo seisukohad olid alati üdini ausad ja toetavad ning see temas hea kaaslase kõigisse ettevõtmistesse tegigi.

Teenekas korvpallikohtunik ja praegune aktiivne korvpallikomissar Harri Nuka lisab, et nii koos mängitud kunagised 70-ndate aastate Eesti karikavõistlused, kui kogu Toivo hilisem kohtunikutöö oli tehtud suure pühendumusega. Toivo osales korvpallielus vabariikliku kategooria kohtunikuna juba nõukogude ajal ja taasiseseisvunud Eestis lõi aktiivselt kaasa B kategoori kohtunikuna naiste meistriliigas. Toivo oli see, kes alati uuris uusi suundumusi ja arenguid ning aktiivselt jagas neid noorematele.

Taivo Kivimäe imestas alati Toivoga rääkides tema kirge ja väsimatut püüdu asju ikka paremini teha. Toivoga sai koos mängitud juba seitsmekümnendate keskel ja noore mängijana nn vanade poiste võistkonnas sain karmi tõde korvpallist tunda väga õpetlikul viisil nii, et see on aidanud meekonnamängudes kasulik olla tänaseni. Praeguste noorte meest pingutusi Viking Window meekonna esituses pingilt vaadates olid Toivo kommentaarid ja arvamused alati väga asjatundlikult sisulised ning samas ka kõiki korvpallimängu peensusi nägevad. Toivo väljendas siirast austust noortele just hea tahte ja püüdluste eest. Küsides, et kuidas ta jaksab ikka veel vilistada, siis vastas Toivo talle omase kavala naeratusega, et kui tunneb, et noored suudavad paremini, siis astub kõrvale...

Koostanud: korvpalliklubi 7 juhatuse liige Taivo Kivimäe

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles