Aravetel tuleb doonoripäev

Silja Vilbu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonoripäev
Doonoripäev Foto: Liis Treimann / Postimees

Järgmisel teisipäeval, 22. jaanuaril, ootab Regionaalhaigla verekeskus inimesi Aravetele verd annetama. Verd saab anda Aravete keskkoolis (Piibe mnt 21) teisel korrusel aulas kella 10st 13ni.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18-60 eluaastat, kes on Eesti vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta.

Doonoripäeva külastamiseks tuleks varuda umbes 45 minutit, millest vereloovutus võtab viis kuni kümme minutit ja ülejäänud aeg kulub ankeedi täitmisele, meditsiinilisele läbivaatusele ning väikesele puhkusele pärast vereloovutust. Protseduuri käigus võetakse doonorilt 450 ml verd, mis on vaid kaheksa protsenti kogu täiskasvanud inimese verest. Vere maht taastub kohe ja vererakkude arv keskmiselt 72 tunni jooksul.

Sõltuvalt abivajajast ja vereülekande põhjusest saab ühest veredoosist pärast selle verekomponentideks lahutamist abi kas kaks-kolm täiskasvanut või viis-kuus suuremat last või kümme väikelast.

Regionaalhaigla verekeskuse andmetel on praegu kõige enam puudus 0-, A- ja AB+ grupi verest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles