Enneta diabeeti – mine apteeki tasuta veresuhkrut määrama!

Silja Vilbu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diabeet ohustab igas eas inimesi.
Diabeet ohustab igas eas inimesi. Foto: SCANPIX

Eesti Diabeediliit üheskoos Apotheka apteekidega kutsub inimesi üles diabeeti ennetama, et üles leida kõrgenenud veresuhkru tasemega inimesed enne kui haigus süveneb ja hakkab mõjutama nende elukvaliteeti. Veebruaris on veresuhkru taseme määramine Apotheka apteekides tasuta. Järvamaal on Apotehak apteegid Türil ja Koerus.

„Teist tüüpi suhkurtõbi ehk diabeet kujuneb välja aegamööda aastate jooksul, esialgu ilma oluliste tunnusteta. Veresuhkur tõuseb vähehaaval ja organism kohaneb selle normist kõrgema tasemega. Enesetunne võib halveneda aegamisi alles siis kui haigus on juba organismi kahjustanud,“ rääkis Apotheka apteeker Kerli Valge. „Sageli avastatakse diabeet juhuslikul kontrollil või seoses teiste haigustega. Kutsume üles inimesi Apotheka apteeki tulema ja vähemalt kord aastas oma veresuhkru taset määrama, et kõrgenenud näidust võimalikult vara teada saada.“

Eesti Diabeediliidu presidendi Ulvi Tammer-Jäätese sõnul peaksid veresuhkru taset määrama kindlasti kõik ülekaalulised, kõrge vererõhuga või vererasvade ainevahetuse häirega inimesed. Samuti need, kelle lähisugulaste seas on esinenud diabeeti või kel on endal olnud elu jooksul kõrgenenud veresuhkru näit. Riskirühma kuuluvad ka naised, kes on sünnitanud suure sünnikaaluga lapse. Kindlasti peaksid oma veresuhkrut taset laskma määrata kõik üle 40-aastased inimesed, kuna ea kasvades tõenäosus kõrgenenud veresuhkru taseme esinemiseks suureneb.

„Teist tüüpi diabeeti esineb samas üha enam ka nooremate inimeste seas, haigestunud inimeste arv tõuseb iga aastaga nii Eestis kui mujal maailmas. Kui palju on Eestis hetkel teise tüübi diabeedihaigeid ongi raske öelda, sest paljud põevad seda ilma et nad ise teaksid,“ tõdes Eesti Diabeediliidu president.

„Apotheka ettepanek tulla diabeedi ennetamisel appi ja määrata inimeste veresuhkru taset apteegis veebruaris tasuta on väga tänuväärt töö, sest diabeet on haigus, mille diagnoosimine tihti hilineb,“ lisas Tammer-Jäätes. „Apteegid on kaua avatud ning ligipääsetavamad kui perearstid. Apteekide töö veresuhkru määramisel aitab leida ülesse need inimesed, kel esineb kõrgenenud veresuhkru tase ja kes vajaksid täiendavat tervisekontrolli.“

Veresuhkru taset saab veebruaris määrata tasuta üle Eesti kokku 20 Apotheka apteegis. Selleks tuleb minna Apotheka koduleheküljele www.apotheka.ee, panna endale aeg sobivasse apteeki ning kokku lepitud ajal apteeki minna. Registreeruda saab ka apteegis kohapeal või apteeki helistades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles