Vargamäel avatakse „Tõe ja õiguse“ tõsielulist tagapõhja

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Tõde ja õigus»
«Tõde ja õigus» Foto: kaader treilerist

1. märtsil kell 16 toimub Tammsaare mälestuspäev. Külas on filmi „Tõde ja õigus“ režissöör Tanel Toom ning avatakse näitus, mis räägib romaani tõsielulisest tagapõhjast. Mälestuspäeval saab teada, missugused inimesed ja kohad inspreerisid Tammsaaret romaani kirjutamisel, ning kuidas möödus filmi tegemise protsess.

 

SA A.H. Tammsaare Muuseum Vargamäel pedagoog-programmijuht Kristi Kirss andis teada, et mälestuspäeval avataval näitusel saab tutvuda, missugused olid Pearu, Andrese, Krõõda ja teiste tegelaste tõsielulised vasted nind mismoodi sarnanesid nad oma kirjanduslikele teisikutele. Tammsaare muuseum Vargamäel varahoidja-kuraator Siiri Kvelli sõnul inspireeris Tammsaaret kodukant ja siinsed inimesed: „Tammsaare emas Annes on leitud sarnasusi nii Krõõdale kui Marile. Ann oli heleda häälega nagu Krõõt ja tugeva kehaehitusega nagu Mari. Kirjaniku isast Peetrist leiame aga samasuguse töötegija nagu oli romaanis Andres.“

Tammsaare muuseum Vargamäel on kenasti visitestonia.com portaalis olemas
Tammsaare muuseum Vargamäel on kenasti visitestonia.com portaalis olemas Foto: A. H. Tammsaare muuseum Vargamäel

Kvelli sõnul on kirjanik teostes kasutanud ka enda iseloomujooni ning just Indreku tegelaskujus on palju Tammsaaret ennast. „Mõlemad on mõtlikud, õrnaloomulised ja süvenenud raamatumaailma,“ ütleb Kvell.

Lisaks on Tammsaare mälestuspäeval Vargamäel külas filmi „Tõde ja õigus“ režissöör Tanel Toom, kes räägib sajandi filmi valmimisest oma pilgu läbi. Kuidas mahutada 165 minuti sisse 532 lehekülge, neli aastaaega ja 24 aastat? Mis jäi filmist välja ja kuidas möödus filmi tegemise protsess? Kohaletulnutel on võimalus esitada režissöörile ka oma küsimus.

Kvelli sõnul on kirjanik teostes kasutanud ka enda iseloomujooni ning just Indreku tegelaskujus on palju Tammsaaret ennast.

Näitus jääb avatuks 2020. aasta veebruari lõpuni.

MUUSEUM

A.H. Tammsaare Muuseum Vargamäel tutvustab 19. sajandi taluelu ja A.H. Tammsaare kultuuri- ja kirjanduspärandit. Muuseumis toimuvad mitmesugused sündmused: koolitunnid, noorte- ja perepäevad, teatrietendused, kinoseansid, näitused jpm. Vargamäel on tõelus ja väljamõeldis jäädavalt läbipõimunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles