Märtsiküüditamise 70. aastapäeval heisatakse leinalipud

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leinalipp
Leinalipp Foto: Kristjan Teedema

Tänasel istungil  kiitis valitsus heaks justiitsminister Urmas Reinsalu ettepaneku kuulutada 25. märts 2019 ühekordselt lipupäevaks, sest tänavu möödub 70 aastat 1949. aastal olnud märtsiküüditamisest.

 

„Tänavu möödub 70 aastat sellest kohutavast sündmusest meie ajaloos, kui Eestist küüditati Siberisse üle 20 000 inimese. See oli suurim ühekordne genotsiidikuritegu, mida Eesti rahvas on kogenud. Toimunut ei tohi kunagi unustada. Selleks heiskame küüditatud inimeste ja nende lähedaste kannatuste mälestuseks 25. märtsil leinalipud,“ ütles justiitsminister Urmas Reinsalu.

Lipupäevadel heisatakse Eesti lipp meie ajaloos toimunud oluliste sündmuste või tähtpäevade äramärkimiseks.

Lipupäevadel heisatakse Eesti lipp meie ajaloos toimunud oluliste sündmuste või tähtpäevade äramärkimiseks.

25. märtsil on Eesti kommunismiohvrite memoriaalis Maarjamäel märtsiküüditamise mälestustseremoonia. Tseremoonia käigus avatakse neli uut nimeplaati, mis on pühendatud 200 kommunismiohvrile, samuti mälestusplaat teadmata kadunud ohvritele. Kell 18 on kõik oodatud süütama mälestusküünlaid Tallinnas Vabaduse väljakul, Tartus Raekoja platsil, Pärnus Iseseisvuse väljakul ja Narvas Raekoja platsil. 

Valitsus võib ühekordselt otsustada Eesti lipu heiskamise riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutustele ning avalik-õiguslikele juriidilistele isikutele ka muul ajal. Ühtsustunde väljendamiseks võivad lipu heisata ka kõik teised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles